Bitterbal Hawaï

Ingrediënten voor 40 bitterballen

· 6 gram gelatine

· 60 gram boter

· 90 gram bloem

· 300 gram gezeefde tomaten

· 50 gram water

· 140 gram reepjes beenham, fijngehakt

· 140 gram ananas uit blik, fijngehakt

· 60 gram jong belegen kaas, geraspt

· 1⁄2 theelepel gedroogde oregano

Bereidingswijze

1. Zorg dat alle ingrediënten klaarstaan en week de gelatineblaadjes in koud water.

2. Smelt de boter in een hapjespan en voeg in één keer de bloem toe. Roer de ingrediënten goed door elkaar met een rubberen spatel. Laat 3 minuten zachtjes bakken om de bloem te garen.

3. Meng de gezeefde tomaten met het water, voeg in één keer toe aan de pan en meng het geheel al roerende tot een samenhangende massa. Haal de pan van het vuur. Knijp de gelatineblaadjes uit en meng ze door de ragout. Laat 1 minuutje afkoelen.

4. Voeg de stukjes beenham, ananas, geraspte kaas en gedroogde oregano toe en meng alles goed met een rubberen spatel. Proef en voeg naar smaak peper en zout toe. Er mag waarschijnlijk best wat aan worden toegevoegd, omdat er geen bouillonblokje wordt gebruikt.

Laat de salpicon afgedekt met plasticfolie afkoelen. Plaats in de koelkast om te laten opstijven, liefst een hele nacht.

Tip: Vervang de achterham door vegetarische hamreepjes voor een vegetarische variant.

Bitterballen portioneren, rollen, paneren, invriezen en frituren

Nadat je de salpicon ( = bitterballenvulling) hebt gemaakt en hij goed is afgekoeld en opgesteven is het tijd om er daadwerkelijk bitterballen van te maken.

Portioneer de salpicon in porties van 15-18 gram en rol de porties tussen je handen tot balletjes.

Haal de balletjes vervolgens door bloem, losgeklopt (maar niet schuimend) eiwit en paneermeel en daarna nog een keer door het eiwit en paneermeel. Dit gaat een stuk makkelijker met eiwit uit een flesje.

Bitterballen kunnen prima worden ingevroren en enkele maanden bewaard.

Doe dit los van elkaar zodat ze niet vastvriezen.

Frituur de bevroren bitterballen 3 minuten op 180°C.

Dit recept mocht ik al met jullie delen. Leuk om thuis eens te proberen. Binnenkort volgt er nog een leuke review door gastblogger Sabine. Deze foodie gaat binnenkort haar keuken in met het bitterballenboek van de bitterballenkoningin! Heel benieuwd naar haar ervaringen.

Liefs,

Rachèl

Hi, ik ben Rachèl . Getrouwd en mama van 2 lieverds. Verder ben ik druk, extreem ongeduldig, eigenwijs & enorm ambitieus. Tevens heb ik een fanatieke oorbellen verslaving. Ik ben de trotse oprichter & eigenaar van dit fantastische platform. Let’s connect mama’s -X- 
Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below