Bitterballen-(s)t(r)ijd!

Er was eens een berichtje van een zogenaamde bitterballen-koningin…en nee het was niet van mij! Dat kan niet, wie durft zichzelf nog meer zo te noemen dan? Ik ben toch die bitterballen-koningin?

Maar nee, ik leg deze titel bij deze direct neer! Want als je een receptenboek schrijft welke heet “het Bourgondische bitterballenboek”, dan ben je echt de master!! En laat deze master nou eens een vrouw zijn, dus bij deze, Ilona de Wit is dé bitterballenkoningin en ik zal deze titel nooit meer misbruiken!

Ik kook graag, maar bitterballen maken? Nee joh, sommige dingen moet je niet zelf aan beginnen…zoals bitterballen. Gewoon lekker op een terras of in de kroeg met een wijntje…of in een mooi restaurant een culinaire versie…dus mij niet gezien thuis…dat dácht ik althans altijd…

Een tijdje terug was er een familie-feestje en mijn zwager had daar zelf chorizo-bitterballen gemaakt!! En die waren echt de hít van de avond! En nee, echt niet alleen bij mij. Hij legde uit hoe hij ze had gemaakt en ik kon alleen maar denken: wat een toestand maar wat een feestje om te mogen eten! 

En toen kwam er dat berichtje op Facebook van Ilona de wit (alias de bitterballen-koningin). Wie wilde haar bitterballenboek winnen en recepten uitproberen en daar een recensie over schrijven! Pick me, pick me! Ik was om, dit was voor mij bestemd! En ja hoor, een tijdje later lag het boek op mijn deurmat en wat werd ik hier blij van. Een heel boek over deze lekkernij! 

En toen kwam corona en toen zaten we thuis en toen was de horeca gesloten en toen kon ik geen bitterballen meer eten en toen was het Koningsdag en toen bleek dat de ultieme gelegenheid, want zeg nou zelf, wat is een Koningsdag zonder bitterballen?

Het boek was een genot om te lezen en de ene lekkere versie volgde op de andere lekkere versie, met vlees, met vis, vega…en zelfs tips voor vegan, lactosevrij en glutenvrij! Dit is echt mijn geluksdag! En het boek is zó praktisch beschreven, alles staat er stap voor stap in, het kan eigenlijk echt niet misgaan. 

Een week van te voren begon ik met de voorbereidingen. Ik koos er 2 uit: de chorizo-bitterbal (hmmm is dat eigenlijk wel een goed idee, wie wil ik wat bewijzen) en die met buikspek omdat die gewoon zo waanzinnig lekker klonk! 

Op naar de beste slager van Alphen (@slager Marco Ridder) en met een glimlach liep ik naar buiten. Een kilo buikspek, niet alleen voor de ballen maar ook nog voor op een lekker broodje! Oei zó lekker!

In deze corona-tijd is er eigenlijk geen me-time, maar ik sloot me op in de keuken en zei tegen het gezin dat ik echt niet gestoord kon worden. Een genot om even alleen mijn favoriete bezigheid (nou ja, op een na favoriete bezigheid) uit te voeren, eten maken! 

Ik volgde precies de stappen, ho oppassen, de bloem niet laten aanbranden. 

Trek er echt de tijd voor uit, ene dag maak je de inhoud, de tweede dag maak je er ballen van en dan lekker invriezen en op een willekeurige derde dag gaan ze de frituur in. Oeps ja, frituur, frituurpan, die heb ik niet!!! Help! Ik vind namelijk een frituurpan altijd een slecht idee thuis. Gelukkig las ik in het boek dat het prima ook in een pannetje olie kan, pfiew…

Maar toen kwam het…dat frituren in een pannetje ging helemaal mis, natuurlijk kwam dat omdat ik geen thermometer had…dom, slechte voorbereiding…lege bitterballen in heeeele vieze olie…ok veels te heet vet waarschijnlijk. 

Op 5 mei dan nog een poging met de frituurpan van mn moeder. Gelukt!! Helaas vonden de kinderen ze helemaal niks…en heel eerlijk kwamen die chorizoballen van mij niet in de buurt bij die van mijn zwager…

Die met buikspek waren heerlijk. Maar ik moet iets bekennen, ik hou van tradities en hou geloof ik toch gewoon het meest van de traditionele “gewone” bitterbal! Die staat er uiteraard ook in! Maar of ik die ga maken…met het zicht op dat de terrassen per 1 juni weer open gaan….?? Ik denk er nog even over na. Want stiekem was het toch ook wel echt veel werk. Wel heb je dan meteen een lading ballen. Dus ik heb ze ook nog even gevoerd aan wat vrienden (op anderhalve meter afstand). De meningen zijn verdeeld, de ene vond het heeeerlijk, de ander verlangde naar een “gewone” bitterbal. 

Conclusie: try it yourself! 

Reageer je even met een fotootje als je ook eigen bitterballen gemaakt hebt? Succes en geniet! 

Liefs Sabine 

Hallo prachtige mama’s, ik ben Sabine, 36 jaar geboren en getogen in Alphen aan den Rijn. Getrouwd met een rasechte Alphenaar Wilco. Samen hebben wij 2 prachtige kinderen, Jolie (4) en Stijn (7).
Naast moeder zijn werk ik met veel plezier ook 3 dagen als psycholoog in een revalidatie- en re-integratie bedrijf.


Mijn passie in het leven is eten, en alles wat met eten te maken heeft. Lekker eten,koken, uiteten. Met 2 foodievriendinnen proberen we de beste restaurants van Nederland te ontdekken, en ook van buiten Nederland op ons jaarlijkse “culi-stedentrip”. Je kan wel zeggen dat ik een echte foodsnob ben geworden. Al is mijn eeuwige guilty pleasure gewoon een goede hamburger…en bitterballen…met rode wijn…
Maar daarnaast ben ik ook een gezondheidsfreak en doe ik in mijn vrije tijd een opleiding tot voedingsdeskundige. Lekker én gezond eten is een van mijn grootste uitdagingen. 
Over deze passie wil ik graag gaan schrijven. Ik heb wat ideeën op de plank liggen, maar ik vind het helemaal leuk als jullie vragen hebben op het gebied van voeding, op welke manier dan ook. 
Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below