Eerst afkoelen als het heet is…..

Heerlijk zomer, als ik dit schrijf zitten we tegen een hittegolf aan te hikken. Dat brengt mij gelijk op een thema wat ik graag met alle Prachtige Mama’s wil delen.

‘Het ijzer smeden als het koud is’

Een term waar ik graag mee werk en die ik thuis ook regelmatig toepas. Maar wat bedoel ik ermee?

We hebben allemaal een interne thermometer als het om onze emoties gaat. Tot een bepaalde grens lukt het nog best goed om relaxed, geduldig en kalm te reageren. Maar er komt een moment dat jij (en ik ook) ontploft na de zoveelste aanvaring. Je interne thermometer is opgelopen tot kookpunt. En het punt is, bij het kookpunt werkt je thermometer niet meer zoals jij zou willen. Je reageert vanuit emotie. Boos, verdrietig, teleurgesteld, angst etc etc. Vaak zijn dit reacties die niet helpend zijn om je kind iets te leren, want dit gaat vaak gepaard met schreeuwen, negeren of vul zelf maar in hoe jij reageert als het je allemaal teveel is………

Een goed gesprek lukt simpelweg niet, tijd om je ijzertje eerst maar eens af te laten koelen.

Hoe? Check bij jezelf wat werkt, wat heb jij nodig? Even afstand, meer slaap, me-time, dat iemand het over neemt, tijd, ben je in balans, te druk, rondje om nodig? etc etc. Ontdek bij jezelf wat jij nodig hebt. Ben je afgekoeld? Dan kun je in gesprek of een actie uitvoeren die nodig is op dat wat gebeurde en waar jij je kinderen in wilt sturen.

Sommige ouders vinden dat ze meteen moeten reageren, anders zijn ze bang hun gezag te verliezen. Dit gebeurd niet als je het volgende doet > op het moment dat je een preek zou willen geven: ‘hier kom ik bij je op terug’, of ‘hier hebben we het straks over’ en ga dan afkoelen. Je kind weet dat er iets op volgt en jij kunt ook echt doorpakken op het moment dat het wel lukt.

Ga eens proberen of het iets voor je oplevert. Bedenk ondertussen dat ook je kind een thermometer heeft die te heet kan zijn, waardoor hij je preek niet kan horen, al ben jij zelf nog zo kalm. Geef hem/haar ook voldoende tijd om even af te koelen. Dan komt je boodschap veel beter aan en heb je veel meer kans dat het gedrag kan veranderen of dat je samen tot een oplossing komt.

Hoe je kind kan afkoelen? Kijk goed naar je kind, elk kind heeft zijn eigen manier om af te koelen. Even afleiden, boekje lezen, tv kijken, buiten spelen etc etc.

Ik wens je ondanks de hitte een ijzer wat koud kan worden!

Liefs,
Petra 

Hoi, ik ben Petra Veldhuis, 33 jaar, gelukkig getrouwd en mama van 2 kids. Ik bekijk het leven graag vanaf de zonnige kant, lachen is dan ook mijn 2e taal. Ik hou van mensen, hun verhalen en liefde maken mij nieuwsgierig. En die nieuwsgierigheid kan ik kwijt als jeugdzorgwerker en relatie & gezinscoach. Ik zoek graag naar mogelijkheden waar moeilijkheden zijn. Het leven is een interessante reis, enjoy the ride!

Link naar mijn site www.petraveldhuis.nl

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below

Naar boven

";