Gezond eten, wat is dat eigenlijk?

Laatst zei mijn zoon: “mama ik zou echt graag willen dat alle lekkere dingen (hoor: snoep, koek, donuts, chips, taart, roze koeken, patat, pizza) gezond waren en groenten en fruit ongezond!”Ik antwoordde met: “dat zou ik ook wel willen”. Maar dat geloofde hij helemaal niet…”mama jij houdt toch van gezond eten” ?


Al met al trok ik de conclusie dat ook kinderen al van jongs af aan weten wat eigenlijk wel gezond is en wat niet. Maar is die conclusie wel terecht eigenlijk? Of weet mijn zoon dat omdat ik zijn moeder ben ? en wij nou eenmaal heel bewust met eten omgaan. Het deed me denken aan een “spelletje” wat we een tijd ‘s avonds voor het slapen deden (op zijn eigen verzoek hoor ?): ik noem iets op van eten of drinken en hij geeft aan hoe gezond het is: gezond, midden, ongezond. 


Als (inmiddels gediplomeerd ????‍?) voedingsdeskundige krijg ik vaak de vraag: wat is gezond eten? Maar eigenlijk altijd blijkt dat dit helemaal niet dé vraag is die men beantwoord wil krijgen. Omdat IEDEREEN echt wel weet dat in een appel vitamine zitten die hem gezond maken en dat een stuk taart ongezond is. Iedereen weet inmiddels dat we groenten en fruit moeten eten omdat het gezond is en dat we de chips en taart beter wat vaker kunnen laten staan…


Maar waarom dan toch elke keer die vraag? Ik denk dat het met die (onbewuste) wens te maken heeft zoals onze Stijn die laatst uitsprak…want zeg nou zelf, hoe fijn zou het zijn als je door vaak pizza eten lekker gezond en fit zou worden? 


De vraag is dus vaak niet: wát is gezond eten? Maar: hóé kan ik ervoor gaan zorgen gezond te gaan eten? En die vraag is helaas dan weer níét makkelijk te beantwoorden, omdat er vaak 180 duizend factoren meespelen waarom het niet lukt om gezond te eten of waarom het zo fijn is ongezond te eten. Mijn doel als voedingsdeskundige is om ons hier op te focussen. Wat levert je het eigenlijk op om door te gaan in een ongezond eetpatroon? En wat maakt dat je dit zou willen veranderen? En wíl je het echt? Of vind dat het zou moeten? Omdat anderen dat tegen je zeggen bijvoorbeeld? 


Als we antwoord hebben op al dit soort vragen en dus ook een duidelijk doel voor ogen hebben, wordt het opeens een stuk makkelijker om gezond te gaan eten. En dan komt die vraag natuurlijk wel vaak weer om de hoek kijken; wat is gezond eten? Dit komt omdat er zoooooveel over gezegd, geschreven en op beeld vastgelegd wordt, waarbij iedereen elkaar tegen spreekt: dierlijke eiwitten zijn goed voor je, dierlijke eiwitten zijn gevaarlijk! Vermijdt alle koolhydraten! Nee eet koolhydraten, vermijdt vet!! Door de bomen zie je het bos niet meer, waardoor de weg naar jouw doel vertroebeld wordt en wat is er dan makkelijker dan opgeven en doorgaan in je oude patroon?


Dus….mensen, gooi dat allemaal overboord en gebruik je gezond verstand (?). Eet meer dingen waarvan je nu al weet dat die gezond zijn voor je en eet minder van de dingen waarvan je weet dat die ongezond zijn. En als je hier toch wat meer tips voor wil, of je twijfelt over bepaalde dingen, laat het me vooral weten door een reactie te geven onder dit bericht. 

Liefs Sabine 

Hallo prachtige mama’s, ik ben Sabine, 36 jaar geboren en getogen in Alphen aan den Rijn. Getrouwd met een rasechte Alphenaar Wilco. Samen hebben wij 2 prachtige kinderen, Jolie (4) en Stijn (7).
Naast moeder zijn werk ik met veel plezier ook 3 dagen als psycholoog in een revalidatie- en re-integratie bedrijf.
Mijn passie in het leven is eten, en alles wat met eten te maken heeft. Lekker eten,koken, uiteten. Met 2 foodievriendinnen proberen we de beste restaurants van Nederland te ontdekken, en ook van buiten Nederland op ons jaarlijkse “culi-stedentrip”. Je kan wel zeggen dat ik een echte foodsnob ben geworden. Al is mijn eeuwige guilty pleasure gewoon een goede hamburger…en bitterballen…met rode wijn…
Maar daarnaast ben ik ook een gezondheidsfreak en doe ik in mijn vrije tijd een opleiding tot voedingsdeskundige. Lekker én gezond eten is een van mijn grootste uitdagingen. 
Over deze passie wil ik graag gaan schrijven. Ik heb wat ideeën op de plank liggen, maar ik vind het helemaal leuk als jullie vragen hebben op het gebied van voeding, op welke manier dan ook. 
Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below