Let jij goed op als je kinderen tv kijken? Is het verantwoord? Lees hier de tips. Bekijk het maar!

Kijkwijzer – Bekijk het maar!

We kennen ze allemaal wel, de symbooltjes die ons bepaalde informatie geven over de inhoud van films en series. Vaak trekken we er onszelf niet al te veel van aan en dient de info hooguit om een beetje te weten wat je kan verwachten. Voor onze kinderen proberen we vaak iets strikter te zijn, maar uit ervaring weet ik ook dat dit na verloop van tijd kan verwaarlozen. Bij ons thuis maken we inmiddels onze eigen regels; zo betekent de ‘6’ voor mijn 3 en 4 jarige dat wij de eerste keer nog even meekijken om één en ander toe te lichten (of om alsnog te verbieden), maar doen dit daarna zeker niet altijd. Vooral als het te spannend/eng voor ze wordt haken ze eigenlijk zelf nog af en kijken ze gelukkig nog steeds liever iets vrolijks/zoetsappigs.

Maar hoe zat het nou precies? Wat betekenen de symbolen ook alweer?

Een korte uiteenzetting volgt omdat ze er uiteindelijk natuurlijk niet voor niks zijn. De vrije fantasie van onze kleintjes kan er (vooral tijdens de nachtelijke uurtjes) een behoorlijk loopje mee nemen. Omdat hun hersens er simpelweg nog niet aan toe zijn bepaalde beelden te zien kunnen zij dit niet plaatsen. Dit kan schadelijk zijn, waar zij langdurig last van kunnen hebben.Ook voor oudere kinderen is dit het geval, al is het dan op een ander niveau. Mijn advies luidt om vooral ook je gezonde verstand te gebruiken. Je kent je eigen kind het beste en kan hun gevoeligheid goed inschatten. Twijfel je? Kijk gezellig mee en verwoordt wat je ziet. Het onder woorden brengen van beelden helpt hen te begrijpen wat ze zien. En soms, nog beter, laat je kind iets anders kijken en leg hem/haar uit waarom.

Nog even op een rijtje….

Wil je meer weten? Kijk eens ( met je kind ) op kijkwijzer.nl

Mijn naam is Githe van Leeuwen-Opdam. Met mijn man en 3 kleine kinderen woon ik in Alphen aan den Rijn. Naast mijn fulltime baan als prachtige mama ben ik werkzaam als orthopedagoog binnen mijn eigen pedagogisch advies en coachingsbureau, www.feddepac.nl , en blog ik op diverse sites.

Bij prachtige mama’s blog ik vanuit mijn pedagogische achtergrond en zullen vele facetten van de opvoeding de revu passeren. Ik hoop dat je de blogs met veel plezier zult lezen en de info eruit pikt die je kan gebruiken om een nog prachtigere mama te worden.Liefs Githe

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below

Naar boven

";