Mama van een tweeling. #part4

1. Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben Emma, 28 jaar. Naast mama van 3 prachtige zoons, ben ik getrouwd met Cas, en werk ik 3 dagen in een administratieve functie.

2. Hoe is de samenstelling van je gezin?

Al ruim 11 jaar samen met mijn grote liefde. 4 maanden geleden zijn we getrouwd. 5,5 jaar geleden werd ons geluk bekroond met de geboorte van onze tweeling, Thomas en Daniel. Als kers op de taart hebben wij (bijna) 3 jaar geleden onze derde zoon mogen verwelkomen, Lucas.

3. Een tweeling; dubbel zo druk, of dubbel zo veel geluk?

Allebei! Het is druk, ik kan niet anders zeggen. Maar je krijgt er ook zo veel voor terug! Dubbele liefde, dubbele momenten, de interactie tussen de jongens, van kleins af aan zoeken ze elkaar al op. Nu, na de geboorte van onze derde zoon, kan ik zeggen dat een tweeling inderdaad wel een hoop werk is. Toendertijd wist ik niet beter, we hadden immers geen vergelijking.

4. Wat zijn de voordelen van het opvoeden van een tweeling?

Ik heb zelf ook een tweeling zus. Ik maak de keuzes mbt de kinderen dan ook echt soms uit mijn eigen ervaring. Dit vind ik zelf een groot voordeel; Ik weet soms hoe iets voelde, en probeer daar met onze kinderen echt rekening mee te houden en hier soms keuzes in te maken. Zo hebben wij altijd de kinderen apart van elkaar op de crèche en nu ook op school geplaatst. Als tweeling ben je al heel veel samen, en op deze manier leren de kinderen ook eigen vriendjes maken, en ‘los’ van elkaar te zijn. Met de overgang van de baby- naar de peutergroep, hebben de kinderen eventjes samen op een groep gezeten op de crèche, omdat wij dachten dat ze hier behoefte aan hadden, maar dat is na 3 maanden weer gewijzigd omdat dat niet goed ging. Ze lieten elkaar niet met rust en kwamen niet meer aan spelen toe doordat ze zo op elkaars lip zaten.

5. Zijn er nadelen aan het opvoeden van een tweeling?

Wat zowel een voor- als een nadeel is, is dat ze altijd elkaars speelmaatje zijn. Het is ontzettend fijn dat ze altijd iemand hebben om samen te spelen, maar dat wil niet zeggen dat dat altijd goed gaat. Nu is dat bij broertjes en zusjes altijd wel zo denk ik, maar met een tweeling is het toch net wat anders omdat ze even oud zijn. Er is geen natuurlijke ‘rangorde’. Ze zijn ontzettend competitief, van alles wordt een wedstrijd gemaakt, en dat is soms lastig.

6. Heb je nog tijd voor jezelf? En zo ja; hoe benut je die het liefste?

Met 3 jonge kinderen heb ik vrij weinig tijd voor mezelf, maar de laatste jaren heb ik ook wel geleerd dat dat soms aan mezelf kan liggen. Ik heb echt moeten leren af en toe een momentje voor mezelf te MOETEN pakken. Op deze manier kan ik de mama zijn welke ik graag wil zijn.

7. Wat is het allerleukste aan mama zijn van een tweeling?

De bijzondere band die de jongens met elkaar hebben. Ze kunnen letterlijk niet met maar ook niet zonder elkaar. Als ik de een wat lekkers heb gegeven, wordt er standaard al geroepen naar de ander dat hij ook wat lekkers krijgt. Alsof ze ooit overgeslagen worden 😉 Met ruzie komen ze voor elkaar op, en als we ergens naar toe gaan houden ze elkaar goed in de gaten.

8. Wat vind je het mooiste aan het moederschap?

Er is geen grotere liefde dan tussen die van ouder en kind. Hij is onvoorwaardelijk. Ondanks dat ik mijn jongens stuk voor stuk regelmatig achter het behang wil plakken, het is het allemaal waard. De mooie momenten overtreffen de slechte momenten. Ook de herkenning van jezelf in je kind is waanzinnig mooi, of dat nu qua uiterlijk of qua handelen is.

9. Wat vind je het moeilijkste aan het moederschap?

De wetenschap dat je verantwoordelijk bent voor iemands welzijn. Als ouder zijnde is het je taak om je kinderen veilig te houden, en op te laten groeien tot zelfstandig volwassenen. HOE DAN!!! Jammer genoeg zit er geen gebruiksaanwijzing bij 😉

Het vertrouwen van je kind is oneindig, en dat kan mij soms beangstigen.

Als ik soms mijn geduld verlies, en eventjes goed boos ben geworden, dan kan ik soms balen dat ik het niet anders heb aangepakt. Ergens bang dat ik ze heb beschadigd voor het leven… Onzin natuurlijk, want onze kinderen zijn geliefd, dat wordt elke dag tegen ze gezegd, en het zijn stuk voor stuk heerlijke ventjes.

10. Heb je een leuke anekdote over jouw tweeling?

Onze jongens hebben stuk voor stuk een flinke dosis fantasie en beleving.

Thomas had een (denkbeeldige) kroon op zijn hoofd, waarop hij zeer trots was, en parmantig mee door het huis liep. Daniel liep langs, griste de (LET OP; DENKBEELDIGE) kroon van zijn hoofd, zette hem op en zegt, zo nu ik heb ik de kroon. Gevolg; een strooptocht door het huis met gillende jongetjes… MAMA, Daniel HEEFT MIJN KROON AFGEPAKT, IK WIL HEM TERUG!!!! Op dat moment wist ik niet of ik moest lachen of huilen 😉

Nu kan ik er heel hard om lachen, maar na een hele dag dit soort situaties ben ik er soms ook wel eventjes klaar mee!

11. Heb je een gouden tip voor andere Prachtige Mama’s?

Volg je gevoel!!! Vanaf dag 1 hebben wij heel sterk naar ons gevoel geluisterd. Van nature ben ik best onzeker, maar vanaf het moment dat Thomas en Daniel geboren waren, werd ik een soort van leeuwin. Wat nodig was, gebeurde. Ondanks soms het commentaar of vervelende opmerkingen, welke we soms nog wel eens krijgen over bepaalde zaken, hebben wij ons gevoel gevolgd, en gedaan wat wij op dat moment nodig achtten voor onze kinderen. Onze jongens zijn met 36,5 weken geboren. Super mooi voor een tweeling, en ondanks dat ze het heel goed deden hadden ze heel erg behoefte aan rust. Deden wij dit niet, sliepen ze (en wij dus ook niet) de nachten niet meer… Dit betekende dus dat het kraambezoek werd beperkt, en ook het vasthouden kon niet altijd. Dit werd ons niet altijd in dank afgenomen.

Ruimte voor opmerkingen/aanvullingen:Deze Prachtige Mama blijft liever anoniem en daarom zijn de namen + de foto’s fictief. 

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below