Mijn 10 gewoonten…

“Gewoonte is een tweede natuur.” “De macht der gewoonte”.

Ja gewoonten, die hebben we allemaal? Gewoonten kunnen enorm uiteenlopen. De een houdt zich meer vast aan gewoonten dan de ander, de een heeft meer behoefte aan gewoonten dan de ander. Kortom, gewoonten zijn heel persoonlijk.

“Een gewoonte is een handeling of een manier van doen die men gewend is uit te voeren. Men doet iets op de automatische piloot, er hoeft niet meer over nagedacht te worden”.

Op de automatische piloot dus? Ja dat herken ik wel. Het is iets wat ik eigenlijk graag vaker zou willen doorbreken. Meer bewust zijn van mijn dagelijkse handelingen. Meer in het nu leven.

Uiteraard heb ook ik mijn gewoonten. Deze gewoonten geven voor een deel weer wie ik ben, ze bieden mij houvast of maken mijn leventje gewoon nog een beetje fijner. Wellicht zijn ze herkenbaar, hilarisch, bizar, vreemd, mooi, of wat je er ook van mag vinden.

1. Op tijd

Tja, ik en de tijd. Niet de beste combinatie. Tenminste, als ik de tijd heb, dan zijn we de beste vrienden. Maar als ik ergens op tijd moet zijn, dan is het een heel ander verhaal. Op tijd komen is voor mij een dagelijkse uitdaging. Ik heb namelijk al mijn hele leven de gewoonte om net aan op tijd te komen of gewoon fashionably late. Ja ik weet het, niet de beste gewoonte die je kunt hebben.

Echter ben ik ook van mening dat we vandaag de dag veel te veel op de tijd moeten leven. Je bent de hele dag bezig met de tijd. Op tijd opstaan, op tijd op school, op tijd op werk, op tijd voor de tandarts, op tijd op het sportveld, op tijd in het zwembad, op tijd eten, op tijd de kinderen naar bed en zo verder.

Misschien verzet ik mij onbewust wel tegen die tijdsdruk en dat kan ik eigenlijk ook wel goed van mezelf begrijpen. Dat het niet altijd even praktisch is weet ik ook wel, maar op deze manier hou ik voor mijn gevoel meer controle over de hedendaagse tijddruk.

2. Ik ga op vakantie en neem mee…..

Mijn kussen. Ja en uiteraard kleding, tandenborstel, je kent het wel. Van alle standaard dingen die ik meeneem, is eigenlijk alles wel vervangbaar. Echter mijn kussen is dat niet. Zonder mijn kussen is er echt geen land met me te bezeilen gedurende de vakantie. Zeg nou zelf, die kussens in het buitenland zijn toch 9 van de 10x of zo plat als een dubbeltje of zo hard als steen.

Ik kan dan niet slapen en word wakker als een plank. Dus ja, als het om vakantie gaat heb ik de gewoonte om mijn kussen mee te nemen.

3. Dat kriebelt!!

Labels, strikjes, kant en naden, wie heeft dat in vredesnaam uitgevonden? Ik krijg er de kriebels van!

Ik heb dan ook de gewoonte om labels sowieso altijd uit kleding te knippen. Strikjes en kant, daar doe ik sowieso niet aan. Nee, je maakt mij inderdaad niet blij met sexy kanten lingerie. Het kriebelt als een malle en uiteindelijk is het vaker niet zichtbaar dan wel. Oei, dat klinkt wel heel sexloos….

Ja, kan ik er wat aan doen dat iemand ooit heeft verzonnen om labels, strikjes, kant en naden in kleding te verwerken!!! Hierbij de oproep aan alle aanstormende designers HET MAG NIET KRIEBELEN!!!

Ook bedankt namens mijn kinderen….

4. Strijken, wat is dat?

Mam, mag ik vandaag die ene jurk aan? Schat, is die blouse al gestreken? Geen idee, moet je even in de strijkmand kijken… Nee echt, ik heb nergens echt een hekel aan, maar strijken komt toch wel heel erg in de buurt. Ik vind het een “piep” klus die veel te veel tijd kost. Net als de was doen… nog zo’n “piep” klus. Het is een noodzakelijk kwaad, maar echt totaal niet mijn hobby. Ik heb het geluk dat manlief de was voor het merendeel regelt, maar met de strijk moet ik het toch echt zelf uitzoeken.

Jaja, ik weet het, ik tref het met een vent die zoveel doet in het huishouden. Daar heb ik hem toch echt wel op uitgezocht hoor;) Maar goed, het is een gewoonte van mij dat de strijk blijft liggen en zich opstapelt tot een klus van 3 uur. Dus als iemand nog een bijbaantje zoekt, let me know!

5. Hoezo een ontplofte keuken?

Koken, ik hou ervan. Ik doe elke week weer mijn best om een gezond en lekker weekmenu te creëren. Niet te ingewikkeld, voor ieder wat wils, gezond en vooral snel klaar.

Op mijn vrije dagen en dus ook het weekend, is het heerlijk om uitgebreid te koken. Doordeweeks is dat echter een heel ander verhaal. Met twee kleine kinderen, na een dag werken, is het niet altijd een relax moment om te koken. Dan is het meer een noodzakelijk kwaad en daarom biedt een snelle, gezonde hap dan uitkomst. Het gevolg daarvan? Standaard een ontplofte keuken…

Ja, daar maak ik op dat soort momenten graag een gewoonte van. Ik ben dan allang blij dat ik na een dag werken, met twee hongerige kinderen überhaupt een hap op tafel weet te toveren. Dus dan zal het mij even een zorg zijn hoe de keuken er daarna uitziet. Gelukkig heb ik een hele lieve man, die dat daarna weer netjes aan kant weet te maken. Daarom hou ik ook zo van hem;)

6. Douchen

Mijn zen-moment of eigenlijk momenten. Ja, douchen is voor mij een heilig moment op de dag. Het enige moment die ik echt even helemaal voor mezelf heb. Nee, geloof me naar het toilet gaan valt daar echt niet onder, dat kan NOOIT ongestoord…

Maar goed douchen dus. Daar kan ik zo intens van genieten. Alleen, warm, ontspannend, rust, kortom heilig dus. Met hele grote uitzondering mag iemand mij vergezellen, maar dan blijf ik daarna toch nog even alleen staan. Anders kom ik humeurig onder de douche vandaang en dat wilt niemand;)

Ik heb tijdens het douchen ook echt mijn ritueeltjes, waaronder mediteren. Even 100% focussen op de warmte van de douche in combinatie met mijn ademhaling. Aangezien ik als een plank uit bed stap, zijn enige rek- en strekoefeningen ook onderdeel van het moment. Ik sluit af met het ijskoud afdouchen van mijn armen en benen. Heerlijke boost voor je bloedsomloop. Goed om de dag mee te starten en om heerlijk ontspannen je bedje in te duiken. Douchen dus, een gewoonte die ik koester.

7. Kledingmatch

Ik ben geen modepopje, maar ik hou zeker wel van leuke kleding. Voor mezelf, maar sinds ik kinderen heb shop ik ook heel graag voor hen. Ik heb geen specifiek merk dat ik altijd koop, ik combineer graag met H&M, Zara, Hema en ook zeker Zeeman. De merken doen mij vrij weinig, ik kijk naar de match die ik kan maken. Als dat kan met een rokje van Zara, een maillot van Zeeman en een shirtje van de H&M, dan is dat wat het is. Zolang het maar bij elkaar past. Maar dan bedoel ik ook echt he, in zijn totaliteit. Ik heb de maffe gewoonte om mijn kinderen in een totale match te laten lopen. Als dat niet lukt, irriteert dat me… Dus als ik ’s avonds de kleertjes klaar leg dan passen het ondergoed en de sokken bij de kleuren van de broek en het bovenstuk. Ieder zijn ding he;)

8. Bloemen

Ik ben echt een mens van de lente en zomer. Door de lange dagen, de zon en ook zeker door het grote aanbod aan bloemen tijdens deze seizoenen. Bloemen buiten in de tuin en in de natuur en bloemen binnen in mooie vazen. Bloemen maken mij blij. Ik vind het heerlijk om met bloemen geur en kleur in huis te halen. Of manlief dan vaak bloemen voor mij koopt? Nee, eigenlijk zelden. Echter is dat niet zijn schuld hoor. Ik koop gewoon liever zelf bloemen dan dat ik ze krijg. Ik hou niet van samengestelde boeketten, maar van losse bloemen die ik zelf schik in een vaas. Ik ben vrij kieskeurig als het gaat om het soort bloem en de kleuren. Ja, ook als het om bloemen gaat, heb ik mijn eigenaardige gewoonten..

9. Ik en mijn telefoon

Mijn telefoon. Ik heb er eigenlijk een haat-liefde verhouding mee. Ik heb, net als de meeste Nederlanders, de gewoonte om vrijwel de hele dag met mijn telefoon in de weer te zijn. Bizar eigenlijk toch? Ik kan me de tijd zonder mobiele telefoons nog heel goed herinneren. Ik kan mij alleen echt niet meer voorstellen hoe het was om zonder te moeten leven. Gaat toch nergens over?

Ja, ik kan dat ding in theorie inderdaad gewoon aan de kant leggen. Alleen werkt de praktijk toch echt anders. Het is niet eens dat ik veel bel of WhatsApp, maar vooral social media is de trigger. In mijn geval is dat ook nog eens werk gerelateerd. Nu ik mijn bedrijf aan het opbouwen ben, social media erg belangrijk. Toch ben ik sterk van mening dat ik deze gewoonte moet gaan doorbreken. Ik ben sinds 2 weken gestart met de zondag als offline dag in te lassen en dat bevalt goed. Ik merk dat het me rust geeft en dat mijn aandacht volledig bij mijn gezin is.

Een gewoonte doorbreken gaat niet over een nacht ijs, dus ik geef mezelf de tijd om mijn weg hierin te vinden. Heb je tips? Let me know!!

10. Happiness

Last but not least. Geluk, blijheid, positiviteit, dat wilt toch iedereen in zijn leven. Er zijn momenten waarop het soms lastig is om deze emoties de boventoon te laten voeren. Ook mijn dagen zijn er echt niet altijd mee overladen. Echter merk ik wel dat deze positieve emoties mij energie geven.

Om die reden heb ik mij een tijdje geleden voorgenomen om er een gewoonte van te maken meer ruimte en tijd vrij te maken voor happiness. Voor mij is dat een bundeling van verschillende positieve emoties, handelingen, uitingen e.d. Ik merk simpelweg dat het mij gelukkig maakt om op deze manier in het leven te staan. En ja, als je zelf een positieve houding hebt, dan krijg je vaak ook positieve reacties terug uit je omgeving. Het kan in de kleine dingen zitten. Iemand goedemorgen groeten, de deur voor iemand openhouden, een vriendelijke lach, bloemen in huis halen, een wandeling maken in de natuur, een kaartje versturen etc. Klein en simpel, maar o zo waardevol.

Probeer het maar eens, je zult zien dat het je blij maakt!

Ja, zo heb ik toch even 10 gewoonten kunnen bekennen. Best goed om dat eens zo op een rijtje te hebben, het geeft inzicht. Inzicht dat wellicht in sommige gevallen kan leiden tot verandering of aanpassing en dat kan op zijn tijd zeker geen kwaad.

Heb jij weleens bewust nagedacht over jouw gewoonten? Ben je tevreden of zou je sommige gewoonten willen doorbreken? Denk er eens over na! 😉

Liefs Michelle

Ik ben Michelle, 30+, getrouwd, moeder van Noi (meisje 2010) en Lev (jongen 2013), opgeleid tot pedagogisch medewerker en Leisure manager, kindervoedginsadviseur in opleiding, een ervaringsdeskundige als het gaat om leven met voedselintoleranties en daardoor een foodie met een missie. Via Novi Leefstijl neem ik jullie mee op ontdekkingstocht richting een gezond leven.

Op mijn blog deel ik onder andere mijn bevindingen, ervaringen, meningen en recepten. Vanuit hetgeen ik zelf aan kennis en ervaring heb opgedaan, bied ik coaching en advies voor mensen die net als ik een gezonde leefstijl willen hanteren. Neem eens een kijkje op mijn site: Novi Leefstijl

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below