NEMO science museum

Studiedagen op de basisschool zijn naar mijn idee ideale dagen voor een uitstapje naar pretpark of museum. Met als groot voordeel dat het simpelweg een stuk minder druk is dan de doorsnee zonnige zondagen.

De school van onze 2 oudsten had een vrije dag.|Dus, tijd voor een dagje op pad. De kleinste hield zijn gebruikelijke opvangdag, zo hadden wij heerlijk alle aandacht voor onze 4 en 6 jarige.

Dit keer werd het NEMO Science museum in Amsterdam.

Een fantastisch museum voor kleine (en grotere) ontdekkers!!

Waterklok We kozen ervoor met de auto te gaan en parkeerden in de Oosterdokgarage op 5 minuten lopen van het museum. Ook vanaf AmsterdamCS is het museum nog geen 15 minuten lopen en is de trein voor sommigen al een uitje op zich. Je ziet het markante gebouw met het schuine groene dak meteen mooi liggen in de stad en de interesse van de kinderen liep hoog op. Binnen in de hal raakten zij gefascineerd door de grote waterklok, dmv allerlei bakjes en buisjes wordt water verplaatst en zodoende de tijd aangegeven, met recht een mooie binnenkomer.Kaartjes hadden we al online gekocht en nadat we de jassen in een locker hadden gedaan kon de grote ontdekking beginnen.

Knallende ballonnen De eerste verdieping zorgt even voor een onverwachte overload aan zintuiglijke prikkels. Alles draait, beweegt, maakt geluid, knippert en zelfgemaakte zeepbellen (soms zo groot dat je er zelf in kan staan) vliegen je om de oren. Tel daarbij op dat een van de plaatselijke basisscholen hun schoolreisje bleek te hebben en dit was nog even niet het rustige dagje zoals we hoopte dat dit zou zijn. We besluiten te gaan kijken bij ‘de kettingreactie’. Een zorgvuldig in elkaar gezet parcour van oa. een knikkerbaan, draaiende bureaustoel en knallende ballonnen, waarbij dmv één knikker uiteindelijk met een knal een raketje gelanceerd kan worden. De uitleg vooraf deed een groot beroep op de spanningsboog van onze kinderen maar de daadwerkelijke kettingreactie was zeer de moeite waard.

Zelf doen We verplaatsen ons vervolgens naar een van de andere 4 verdiepingen, waar het gelukkig een stuk rustiger is. De kinderen kunnen naar hartenlust alles proberen, voelen, zien en horen. Ze komen ogen en handen te kort, schieten alle kanten op. We proberen tussen hun enthousiasme door soms tevergeefs nog een en ander uit te leggen, maar wat is dit genieten! We bouwen een blokkenbrug en andere wiskundige figuren, lossen puzzels op door goed naar de ander te luisteren, meten afstanden van vliegroutes over de hele wereldbol, maken foto’s van onszelf met blacklight, bouwen eindeloos dammetjes met behulp van zakjes in de waterbak en door middel van de pc. Ook zien we wat er logistiek allemaal komt kijken bij een pakketdienst; het hele traject van pakketcontrole op de touchscreen, inpakken van de juiste kleuren/pakketjes met een bestuurbare grijparm tot bezorgen wordt uitgevoerd. In dit museum mag en kan je echt álles zelf ervaren, een fantastische leuke manier om te leren door te beleven. Ik hou er van!

Op het zonovergoten dakterras, wat ook apart gratis toegankelijk is, lunchen we lekker en gezond uit het uitgebreide restaurant en leren de kinderen over zonne- en waterenergie dmv pompen en zonnepanelen. Een heerlijke speel- en ontspanplek, waar je de rest van middag wel zou willen blijven. Nou, nog even dan, om vervolgens de rest van de dag verder te gaan met ontdekken.

Knal!We gaan met elkaar naar het scheikundig laboratorium. Met een echte labjas en veiligheidsbril voeren we zelf diverse proefjes uit. We mengen bakpoeder met azijn waardoor een kleine explosie ontstaat, we testen het belang van zonnebrandcrème onder een uv-lamp, en maken een stroomkring door het water waarbij we een lampje echt brandend krijgen. Wat is dit gaaf om te doen met je kinderen die vol verwondering de stappen op het bijgeleverde a4tje precies opvolgen.

We hebben volop genoten van NEMO Science Museum, echt een aanrader (voor de volgende studiedag).https://www.nemosciencemuseum.nl/nl/

Groetjes,GitheMijn naam is Githe van Leeuwen-Opdam. Met mijn man en 3 kleine kinderen woon ik in Alphen aan den Rijn. Naast mijn fulltime baan als prachtige mama ben ik werkzaam als orthopedagoog. Bij Prachtige Mama’s blog ik vanuit mijn pedagogische achtergrond en zullen vele facetten van de opvoeding de revu passeren. Ik hoop dat je de blogs met veel plezier zult lezen en de info eruit pikt die je kan gebruiken om een nog prachtigere mama te worden.

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below