Ons gezin en onze slaapgewoonten

Het schijnt, dat je slaapgewoonte veel kan zeggen over je karakter. Er is vast al wel een keer een artikel geschreven over Piet, sterk karakter en vol zelfvertrouwen, in soldaat houding in bed naast Truus, wantrouwend, tikkeltje cynisch die in de hunkeraar houding ligt. Ja? Vast wel. Maar ik ga het niet hebben over Piet en zijn vrouw, maar over mijn eigen gezin en onze eigen, soms aangeleerde, slaapgewoonten.

Neem nu bijvoorbeeld mijn man. Mijn man is van nature een nuchtere man, vol zelfvertrouwen en met een sterk karakter. Als ik de experts zou moeten geloven dan zou hij slapen in een Koninklijke houding. Op de rug dus. En dat klopt! dat doet hij graag! … Dan kom ik in het verhaal. Want… mijn man slaapt inderdaad graag op zijn rug. Lekker dominant met zijn armen boven zijn hoofd. Als in een ‘mij kan niks gebeuren’ houding. Hij slaapt ongeveer 5 minuten in deze comfi houding, want na die 5 minuten geef ik hem een gooi zodat hij op zijn zij belandt. Iets met hard snurken, ademen, hijgen, verzin maar iets.

Zijslapers zijn vanbinnen gevoelig en onzeker, maar ruw aan de buitenkant. Ik bekijk hem lieflijk en hoor hem zachtjes verder snurken, mijn brede, stoere, GEVOELIGE man. Ik duw voorzichtig zijn benen in de foetushouding, zodat hij in deze houding toch dat beetje zelfverzekerdheid terugkrijgt die hij ook in ruglig zou hebben gehad. In deze houding is hij gevoelig maar toch zelfverzekerd! Ideaal toch?! Wie beweert dat je je man niet kan ‘maken’ zoals jij dat wil?! Arrrrgh! (piratenkreet, kreet van vrijheid!)

Mijn dochters hebben verschillende karakters. De jongste is rustig en soms een tikkeltje onzeker. Mijn oudste is uitbundig en zelfverzekerd. Hun slaapgewoonten weerspiegelen dat best goed eigenlijk. Want de jongste slaapt graag op haar buik of zij, zoals gevoelige mensen graag slapen en mijn oudste slaapt op haar rug, zoals zekere, sterke mensen dat doen. Het verschil is alleen, dat mijn oudste dochter door haar handicap niet goed van houding kan en wil wisselen, dus. Die is gewoon ‘gedwongen’ uitbundig en extravert te zijn. Zij slaapt overigens graag met haar armen boven de deken. Zou te maken kunnen hebben met veiligheidsgevoel en de touwtjes in handen willen houden. Die touwtjes worden dan natuurlijk vervangen door knuffels. Iedere avond, als ik beide kamers afloop en dan nog even check hoe ze erbij liggen, valt het me op dat ik hun slaaphouding gewoon niet kan veranderen. Want zodra ik de deken over de armen van mijn oudste dochter schuif, veren ze automatisch weer erboven. Mijn jongste dochter slaapt graag ver onder de deken, zodat je alleen maar een bosje haar ziet liggen en je je afvraagt, is dat nou het haar van haar pop? waar is mijn kind?! Iets met verstoppen en haarzelf niet willen laten zien. Als ik haar onder de deken vandaan pluk en weer recht leg, dan vind ik haar in de ochtend vaak weer verstopt. Toch karaktergestuurd slapen dan?

Oh, hoe ik slaap? Ik begin op mijn zij. De semi-foetushouding. Want die biedt warmte en bescherming. Ben ik opgewarmd, dan ga ik over op de soldaat. Op mijn rug ben ik veeleisend en stel ik hoge eisen aan mezelf volgens internet. Zo hoog zelfs, dat ik mezelf deze houding maar 15 minuten gun en mezelf dan dwing in de ‘vrije val’. Goed perfectionistisch en een hekel hebben aan extreme situaties. Deze houding ligt niet lekker dus… na 10 min. hoor ik mezelf snurken in de ‘hunkeraar’. Op de zij, armen vooruit en iets willen grijpen. Dat is vaak mijn kussen want mijn man had ik even daarvoor al naar de hoek van ons bed verbannen. Dat is dan weer jammer. In deze houding sta ik open voor anderen en kom ik niet meer terug op gemaakte beslissingen. Dus… blijf ik ook maar de hele nacht in deze houding liggen want tja, besloten is besloten en dus word ik de volgende ochtend met tintelende slaaparmen wakker. Goeie keus! Iets met knopen doorhakken, moeilijk keuzes maken en… al met al… vrouw zijn!

Liefs,
Marjolein

MarjoleinIk ben Marjolein, 34 jaar en moeder van twee heerlijke meiden. De enthousiaste, vrolijke Elynn van 7 jaar heeft een aanlegstoornis van haar hersenen en is meervoudig beperkt op de wereld gekomen. Mijn andere dametje, Yinnte van 3 jaar, is introvert, zorgzaam en… gezond geboren. Dat blijken 2 werelden apart te zijn! In mijn blogs laat ik je meelezen hoe ik als moeder in het leven sta met de zorg voor mijn dochters en hoe ik de dagelijkse bezigheden en de opvoeding met humor, zelfspot en de nodige tranen beleef.Je kunt mij ook volgen op mijn eigen site of op Instagram
De link naar mijn website: www.meervoudigperfect.nl en instagram:@meervoudigperfect

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below