Opvoeden; de continue zoektocht naar balans tussen beschermen en loslaten

Dat opvoeden niet altijd even makkelijk is zijn we wel met elkaar eens. Sterker nog, de eerste wie het hier niet mee eens is moet ik nog tegenkomen. Iedere ouder wil het beste voor zijn of haar kind en uit dit op verschillende manieren. De verschillen hebben veelal te maken met de mate van beschermen en loslaten. De één neigt vooral naar loslaten; kinderen spelen al jong alleen buiten, mogen ‘overal’ op en aanzitten en worden gestimuleerd in hun zelfstandigheid. Deze kinderen leren vooral door te doen, het zogenoemde ‘ervaringsleren’. Andere ouders zijn geneigd hun kinderen sterker te beschermen. Ouders vertellen (en denken) meer over wat eventueel zou kunnen gebeuren en houden een kort lijntje met het kind. Iedereen doet het op zijn eigen manier, en dat is geen probleem.

Belangrijk is om te zoeken naar wat bij jezelf en kind past. Praat over je verwachtingen met je partner en/of vriendinnen en kijk goed naar je kind. Waar voel je je goed bij? Wat laat je kind zien, wat zijn haar/zijn behoeftes en hoe reageer je daar op?

Uiteindelijk is het vaak het prettigst om ergens in het midden uit te komen, een juiste balans tussen beschermen en loslaten; grenzend begeleiden. Je kind zal zich op deze manier optimaal kunnen ontwikkelen en zijn/haar eigen indentiteit ontdekken. Doordat je kind beschermd wordt zal het zich veilig en belangrijk voelen. Tegelijk laat je je kind los, hoe moeilijk soms ook. Dit begint al bij de geboorte en houdt eigenlijk niet meer op, steeds een stapje verder. Het helpt je kind zijn eigen identiteit te ontdekken en vertrouwen in zichzelf te krijgen.

Tot slot wat tips om de juiste balans te vinden:

– Vraag jezelf af of je iets niet wilt omdat het je zelf angstig maakt of omdat je denkt dat je kind het niet kan.

– Oefen vaardigheden met je kind en laat het hen daarna zelf doen, stimuleer hun zelfstandigheid.

– Vertrouw er op dat je kind meer verantwoordelijkheid aankan dan je soms zou denken, en kijk daarbij goed naar je kind.

– Bedenk dat je kind vrijheid nodig heeft om later op eigen benen te kunnen staan. Liefs,Githe

Mijn naam is Githe van Leeuwen-Opdam. Met mijn man en 3 kleine kinderen woon ik in Alphen aan den Rijn. Naast mijn fulltime baan als prachtige mama ben ik werkzaam als orthopedagoog. Bij Prachtige Mama’s blog ik vanuit mijn pedagogische achtergrond en zullen vele facetten van de opvoeding de revu passeren. Ik hoop dat je de blogs met veel plezier zult lezen en de info eruit pikt die je kan gebruiken om een nog prachtigere mama te worden.

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below