Ruzie tussen je kinderen? Laat het ze zelf oplossen

‘Máááháám!!! Hij doet irritant!’ ‘Je doet zelf irritant!’ En dan stampt de één boos weg, met of zonder eerst nog een flinke tik uitgedeeld te hebben. Waarop de ander natuurlijk onbedaarlijk hard gaat brullen… Want ‘hij deed helemaal niks’.

Soms lijken mijn jongens de beste vrienden, maar er zijn ook periodes waarin ze elkaar constant in de haren vliegen. En raad eens in wat voor periode we nu zitten ;)?

En dat gaat irriteren. Als ze ’s ochtends om half 8 al vechtend aan de ontbijttafel zitten, dan is het soms knap lastig om je geduld te bewaren en rustig te blijven.

Herkenbaar? Vast wel…

Daarom voor jou (en voor mij) een paar tips hoe je nu kunt omgaan met die eeuwige strijd tussen broertjes en zusjes en hoe je hier beter mee kunt ‘dealen’.

1. Accepteer dat het erbij hoort

Ruzies tussen broers en zussen zijn (helaas) heel normaal. Thuis gooien kinderen de spanning eruit die ze op school of op het kinderdagverblijf opbouwen (en dat is nu in de Sinterklaastijd natuurlijk extra aan de orde). En als je kleine broertje of zusje dan toevallig in de buurt is…tsja. 1 + 1 = 2.

2. Doe eens niks

9 van de 10 keer dat je kinderen ruzie maken, doen ze dat eigenlijk omdat ze jouw aandacht willen. En wat gebeurt er als jij direct met een oplossing komt of je kinderen uit elkaar trekt. Precies…

Je kinderen zijn inmiddels ook gewend dat jij in actie komt. Dus wanneer de eerste iets naars zegt of een tik uitdeelt, kijkt nummer twee al verwachtingsvol naar je op: ‘Nou mam, doe jij er even wat aan’ of met een blik die zegt: ‘Zag je wel wat hij deed?’ Of ze komen letterlijk steen en been klagen: ‘Mahaaam… hij kneep mij!’ En de verwachting is daarbij eigenlijk al, dat jij het voor ze gaat oplossen (lees: de ander flink op zijn kop zal geven). En omdat jij het al voor ze oplost, hoeven zij het niet eens te proberen.

Wat kun je dan wel doen? Nou… Loop eens weg. Of zeg: ‘Nou jongens, ik denk dat jullie dat prima zelf kunnen oplossen.’ En bemoei je er gewoon eens niet mee. Ik weet het… dat ligt niet echt in de aard van de meeste moeders, maar toch… it’s worth trying it.

Het wordt uiteraard een ander verhaal wanneer ze elkaar echt letterlijk de haren uit het hoofd trekken, wanneer het echt vechten wordt haal je de kinderen natuurlijk wel uit elkaar. De kunst is om het niet bij de eerste slag of stoot al te doen.

Misschien is het je namelijk wel eens opgevallen, dat wanneer jij boven de was aan het doen bent of wanneer je kinderen samen boven spelen, dat het dan opeens wel een poos lang goed gaat. Hoe dat komt? Omdat jij niet in de buurt bent en ze dus niet om jouw aandacht hoeven te vechten.

3. Ruzie maken is leerzaam

Klinkt een beetje gek. Maar je kinderen leren heel veel van ruziemaken. Je kind leert bijvoorbeeld

– Hoe kan ik mijn grenzen aangeven?- Hoe kan ik mijn zin krijgen?- Hoe ver kan ik gaan?- Wat gebeurt er als ik … zeg?- Hoe leer ik duidelijk te maken wat ik wel/niet wil?- Hoe kan ik niet over me heen laten lopen.

En zo kan ik echt nog wel 20 dingen opnoemen die je kind leert van ruziemaken. En wanneer jij direct tussen je kinderen springt bij een ruzie, ontneem je je kind eigenlijk de mogelijkheid om al deze dingen te leren.

Soms is het misschien zelfs zo dat je kind op school best wel wat weerbaarder mag worden en voor zichzelf mag leren op te komen, maar thuis zie je wel een ‘baasje’. En denk je… ‘Nou, dat mag wel even wat minder.’ Wat daar gebeurt is dat je kind aan het oefenen is. Op school lukt het hem nog niet (genoeg) om voor zichzelf op te komen, want dat is spannend. Je weet namelijk niet hoe je vriendje reageert. Wie weet wil hij je vriend wel niet meer zijn als je nee zegt of wie weet wordt hij dan wel boos op je? Dat kan voor kinderen heel spannend zijn.

Dus wat doet hij? Hij gaat het thuis oefenen. Een broertje of zusje is namelijk prima oefenmateriaal. Het is een veilige plek om te oefenen, want je broertje of zusje gaat nooit weg. Wat je ook doet, dat komt wel weer goed. En daarom voelt dat heel veilig om eens uit te proberen wat er gebeurt als je een duw geeft.

4. Zie de momenten die wel goed gaan

Het zit in onze natuur om de focus te leggen op de dingen die niet goed gaan. Als er 20 mensen tegen je zeggen dat je nieuwe haarkleur heel gaaf is, hoeft er maar 1 te zeggen dat het niet zo’n succes is en dan blijft dat in je hoofd zitten. En blijf je daar (ondanks dat je misschien wel weet dat het onzin is) toch een poosje over nadenken.

Als je kinderen veel ruziemaken is het heel logisch dat je het gevoel krijgt dat het continu hommeles is. Maar wat je vergeet is dat je kinderen, voordat het misging, wel 5 (of 10, 15, 20 etc.) minuten leuk met elkaar gespeeld hebben. Probeer die momenten meer te zien en daar ook je waardering voor uit te spreken. En hoe meer je de positieve momenten gaat zien, hoe vaker ze voor gaan komen. Let maar op!

Ik ben benieuwd naar jouw gouden tip om te dealen met de strijd tussen broertjes en zusjes. Laat je het ons weten?Liefs,Annelies

Anneliesquote-left

Mijn naam is Annelies Bobeldijk (30 jaar) en moeder van 3 jongens. Gijs van 6, Siem van 3 en Jip van 1 jaar. Ik heb een opvoedcoachpraktijk, WOW! Opvoedcoaching en daarnaast ben ik kleuterjuf.Voor jullie Prachtige Mama’s ga ik 2x per maand mijn tips met jullie delen via een blog of een video. Neem eens een kijkje op mijn site: WOW!

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below

Naar boven

";