Sleurdoorbrekend gedrag; dat is een goed voornemen!

Dit jaar gaan we het helemaal anders doen…. (ok, who am i kidding?!)Sleurdoorbrekend gedrag, dat is een goed voornemen!

2017 is nog maar net begonnen maar bij velen van ons zullen de goede voornemens langzaamaan al wat naar de achtergrond verdwijnen, of althans een aantal daarvan. Er zijn immers genoeg excuses te bedenken waarom we ons nog niet aangemeld hebben bij de sportschool. Je hebt natuurlijk eerst nieuwe sportkleding nodig (leuk! Shoppen, wanneer gaan we?) of je kan nog niet kiezen welke sportschool het wordt, ze lijken ook allemaal zo op elkaar. En dat terwijl het toch zo lekker is om regelmatig te sporten. Qua voeding zijn er ook genoeg excuses; ‘er lag nog zoveel te snaaien na de kerst, dat kun je toch niet zomaar weg gooien, sommige mensen hebben helemaal niks’ en niks eten en drinken op een nieuwjaarsborrel is natuurlijk echt onbeleefd. Ook het voornemen om ‘positiever samen te zijn met het gezin’ schiet er misschien alweer bij in. Iedereen was natuurlijk ook zó druk aan de start van het nieuwe jaar en mijn zoonlief (of misschien bij jou wel dochterlief) is ook gewoon erg moe van alle feestdagen. Je kunt deze opsomming van goede voornemens en excuses zo lang maken als je wilt, maar eigenlijk komt het helaas vaak op het zelfde neer;Als we niet heel sterk intrinsiek gemotiveerd zijn om iets te veranderen vervallen we vanzelf weer (een beetje) in onze dagelijkse sleur!!Ik snap dat dit niet heel motiverend klinkt, maar het is nou eenmaal echt niet makkelijk om een gedragsverandering te weeg te brengen. Ik vergelijk het voor het gemak even met opvoeden. Als je je kind op een bepaald gebied iets aan wilt leren of bij wilt sturen is dit ook niet van de één op de andere dag gebeurd. Het vraagt doorzettingsvermogen, motivatie, steun van je omgeving en positieve kleine beloningen/complimenten bij het behalen van successen als je op de goede weg bent.Maar wat we dus eigenlijk willen met al onze goede voornemens is de dagelijkse sleur doorbreken. Waarom nemen we ons dan niet gewoon voor om sleurdoorbrekend gedrag te gaan vertonen? Ik hoor je denken ‘sleurdoorbrekend gedrag’?? Huh, wat, hoe dan…

Eigenlijk is het heel simpel en vooral gewoon ontzettend leuk, en daar word je dus vanzelf gelukkiger van. Door de dag heen doe je dingen soms gewoon net even anders (passend binnen je goede voornemen).Ik wil bijvoorbeeld graag nog meer bewust van mijn kinderen genieten en vooral veel lol met ze maken. Dus lopen we nu af en toe achterste voren of hinkelend het schoolplein over richting de klas en eten we ineens ons avondeten al picknickend in de woonkamer. Rollenspellen doen het ook altijd goed. Laat je kind tijdens de maaltijd eens mama spelen of op bezoek bij opa en oma is zoonlief (als hij inmiddels uitgerust is) vast zelf ook een leuke opa. Je bent op een gezellige manier met elkaar bezig, en laat dat nou net een goed voornemen zijn.Bewegen doe ik ook altijd graag, maar nooit genoeg. Dus om de sleur te doorbreken en mezelf te blijven motiveren wijk ik af van de standaard fietsroutes, parkeer mijn auto wat verder van mijn bestemming voor een lekkere wandeling en kies eens een andere groepsles bij de sportschool (aangemeld was ik gelukkig al). Oja en dan hadden we ook nog de lijn. Gezonder eten kan ook op een creatievere manier. Dit begint al tijdens het doen van de boodschappen. Probeer eens een regenboog in je karretje te vormen op de groente/fruitafdeling (kinderen helpen je graag!). Las een broodvrije dag in (uiteraard vervangen door bv. gezonde keuzes als yoghurt, kwark, fruit, salade, noten, ei, vis) en vervang je pasta door geraspte courgette/wortel.

Misschien heb je zelf nog leuke ideeen, laat maar horen. Ik hoop je gemotiveerd te hebben om je goede voornemen, of was het nou sleurdoorbrekend gedrag ;), vol te houden!!Liefs Githe

Mijn naam is Githe van Leeuwen-Opdam. Met mijn man en 3 kleine kinderen woon ik in Alphen aan den Rijn. Naast mijn fulltime baan als prachtige mama ben ik werkzaam als orthopedagoog. Bij Prachtige Mama’s blog ik vanuit mijn pedagogische achtergrond en zullen vele facetten van de opvoeding de revu passeren. Ik hoop dat je de blogs met veel plezier zult lezen en de info eruit pikt die je kan gebruiken om een nog prachtigere mama te worden.

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below