Week zonder vlees

Nationale week zonder vlees.

Wie doet er mee?

Voor het eerst doe ik mee. Ik denk altijd dat ik best bewust bezig ben met natuur en milieu en duurzaamheid en dat soort shizzle…maar als het op vlees aan komt…dat vind ik een dingetje hoor. 

Allereerst heb ik gemerkt dat ik het gewoon goed doe op vlees. Ik heb een tijd een bekend veganprogramma gevolgd en kort daarna was mijn schildklierprobleem omhoog gekomen. Maar ja, kwam dat door te weinig eiwitten? Of door te weinig vet (wat naast vegan ook onderdeel is van dit programma). Nu achteraf denk ik eigenlijk dit laatste. 
Ten tweede, als echte foodie ben ik gewoon verzot op vlees. Als ik écht lekker ga koken, een lekkere borrel maak of fijn uiteten ga, gaat het bij mij toch echt om vlees…Maar mag ik dat nog zeggen in deze tijd? Het is de smaak, het is de bite. Uiteindelijk is het ook een factor in verzadiging. Ten derde, in echt goed vlees zitten ook veel dingen die goed zijn voor onze gezondheid zoals eiwitten en vitamine b12. Tuurlijk kunnen we dit ook op andere manieren binnenkrijgen, maar vlees is eigenlijk de makkelijkste manier…


Door deze factoren vind ik het zo lastig geen vlees te eten. Toch wat minder verzadigd en toch wat minder blij met mijn eten…Is het echt nodig geen vlees te eten? 


Van alle kanten horen we nu dat vlees eten niet zo goed is. Buiten dat de veeteelt de grootste factor is voor de opwarming van de aarde, is ook bewezen dat meer dan 750 gram (rood) vlees kankerverwekkend zou zijn. En dan nog niet over het dierenleed gesproken. Alle reden om de vleesconsumptie omlaag te krijgen. En die beweging lijkt dan ook al een tijdje gaande in Nederland. Alleen hoorde ik laatst dat in Nederland de vleesconsumptie de laatste paar jaar gelijk blijft. En ondanks alles, dus niet afneemt. Maar goed, het neemt blijkbaar ook niet toe…


Hoe verhoud jij je in deze kwestie? Ik hou van een middenweg in het algemeen. Ook hierin. Ik eet vlees, niet teveel, alleen biologisch, weinig rood vlees en vooral kip en ik ben veel meer vis gaan eten. Af en toe een dagje zonder vlees of vis. 


En ik doe mee deze week. Niet met de intentie om vegetariër te worden, maar wel om te experimenteren hoe het ons gezin bevalt om geen vlees te eten. Al kan ik de uitkomst van manlief al voorspellen ?
Ik hou van experimenteren en nieuwe dingen uit proberen en vind het wel echt een leuke uitdaging deze week.

Voorbereidingen zijn in volle gang: vega vleeswaren gekocht, eitjes ingeslagen en nieuwe recepten liggen klaar:
– pitta’s pulled oats
– Spaghetti Bolognese op basis van linzen
 – Shaksuka
– Curry met linzen
 – Wraps met falafelburgers 


Wat is jouw favoriete vega recept?

Liefs, Sabine

Hallo prachtige mama’s, ik ben Sabine, 36 jaar geboren en getogen in Alphen aan den Rijn. Getrouwd met een rasechte Alphenaar Wilco. Samen hebben wij 2 prachtige kinderen, Jolie (4) en Stijn (7).
Naast moeder zijn werk ik met veel plezier ook 3 dagen als psycholoog in een revalidatie- en re-integratie bedrijf.
Mijn passie in het leven is eten, en alles wat met eten te maken heeft. Lekker eten,koken, uiteten. Met 2 foodievriendinnen proberen we de beste restaurants van Nederland te ontdekken, en ook van buiten Nederland op ons jaarlijkse “culi-stedentrip”. Je kan wel zeggen dat ik een echte foodsnob ben geworden. Al is mijn eeuwige guilty pleasure gewoon een goede hamburger…en bitterballen…met rode wijn…
Maar daarnaast ben ik ook een gezondheidsfreak en doe ik in mijn vrije tijd een opleiding tot voedingsdeskundige. Lekker én gezond eten is een van mijn grootste uitdagingen. 
Over deze passie wil ik graag gaan schrijven. Ik heb wat ideeën op de plank liggen, maar ik vind het helemaal leuk als jullie vragen hebben op het gebied van voeding, op welke manier dan ook. 

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below