What’s in a name…?

Lieve prachtige mama’s en andere lezers,

“Whats in a name?”

Ik heb al sinds lange tijd een “zwak” voor namen. Het intrigeert me. Ik vind het grappig om van te voren te bedenken hoe een baby zal gaan heten, gelinkt aan de indruk die ik van mensen heb of naar aanleiding van de namen van eerdere kinderen. Echt leuk is dat: een soort stiekem spelletje tijdens een serieuze werkdag op de verloskamer.

Een naam voor je kind is een van de moeilijkste dingen om te bedenken, vond ik zelf. Hij of zij moet er immers zijn/haar hele leven mee doen! Je wilt dat het leuk klinkt voor een kind, maar ook als ‘ie volwassen is. Je wilt dat het bij de achternaam past..,

Toen ik zwanger was van de oudste kocht ik het boek “Over voornamen” -Hoe komt Nederland aan zijn voornaam?

naamkeuze

Zó leuk om te lezen waar mensen inspiratie vandaan halen, dat er “naamgroepen” zijn van namen die bij elkaar passen.

Hockeynamen. Elitenamen. Vernoemnamen. Populaire namen. Hollandse namen.

Dat bepaalde namen naar aanleiding van dingen die er gebeuren populairder of juist minder populair worden.

Dat laatste is helaas ook gebeurd met de naam van mijn inmiddels bijna 12-jarige dochter. De mooiste, stoerste, maar ook liefste naam die wij konden bedenken: Isis. Wat kregen wij veel complimenten toen zij in 2005 geboren werd. Wat waren wij blij met de mooiste naam voor het mooiste meisje van de wereld!

Isis staat inmiddels in het rijtje namen die niet populair meer zijn, net als Rowena, Savannah en Joran… Gelukkig merken we ook dat de ergste scherpe kantjes daar weer een beetje van af zijn, en associeren mensen de naam Isis weer als eerste met “Da’s toch een Egyptische godin?”

Populair zijn momenteel namen als Dex en Jax (al dan niet met dubbel X), Guus, Aiden, Jayden,  Sven, Mees of Mace, en ook al een hele tijd Bram en Sem.

Oud-Hollandse namen als Jan, Gijs en Siem hoor je ook weer regelmatig.

Namen met twee dezelfde letters op het eind zijn ook al een langere tijd “in”: Jaxx, Dexx, Semm, Finn, Britt, Tess, Lynn of zelfs Jezzlynn.

In het algemeen zijn bij de meisjes Saar, Liz(zy), Lois, Vajèn in alle variaties (Vajenne, Fayen, Vayenna), Lexi en Fenna zijn erg gewild, maar ook Sophie blijft het goed doen.

Sophie is een naam die je internationaal kunt gebruiken en toch overal vrijwel hetzelfde uitgesproken wordt. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Emma, Anna, Tim, Lucas en Thom.

Bij de mensen “met een migratie achtergrond” blijft Mohammed erg populair. Maar zoals hier vroeger ook vaak de oudste zoon “Jan” werd genoemd, is dat ook met Mohammed. Vaak dus het oudste kind, of de eerste zoon in het gezin! Ook Adam of Adem hoor je regelmatig. Bij de meiden Sarah of Zara, of een variant daarvan. (Sana, Serah..)

Mijn dochter heeft mijn voorliefde voor namen ook een beetje overgenomen. Altijd als ik thuis kom uit mijn werk wil ze al van kleins af aan weten hoe de pasgeboren baby’s heten. Als ik de namen noem, volgt er ook altijd een ‘mooi’, ‘leuk’, ‘stom’ of ‘mwahh’. Persoonlijk houd ik het graag wat neutraler: ‘apart’, ‘nooit eerder gehoord’, ‘past goed bij de naam van jullie oudste’. En heel soms een zeer gemeend ‘wat leuk!’

En dat ik de naam Tije écht heel leuk vond, daarvan dacht zijn moeder destijds “dat zegt ze vast tegen iedereen”. Maar toen ik haar een paar jaar later met onze eigen Teije (met e vonden we nog net wat mooier!) tegenkwam wist ze dat ik het écht een hele mooie naam vond!

In mijn familie en kennissenkring werden onlangs Suvi (Fins, betekenis “zomer”) Flox (vlambloem) en Adája (sieraad van God) geboren, alledrie meisjes.

Wat is jullie naamkeuze en waarom kozen jullie juist voor díe naam?

Liefs,

Sabine

(betekenis: vrouw van de Sabijnen, een volksstam in Italië)

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below