20-20-2! Doe mee!

We kunnen er niet omheen. Onze kinderen groeien op met het gebruik van beeldschermpjes. De mobiele telefoons, de I-pads het zijn ware magneten voor kinder handjes.

En het is natuurlijk ook leuk. Er is zo veel te zien. Zo veel te ontdekken. Het gaat snel. En laten we eerlijk zijn. Op sommige dagen is het een verademing dat ze bestaan. De dagen dat de kinderen druk zijn. Het buiten alleen maar regent. Dan is het al snel verleidelijk om ze een schermpje aan te bieden. En ja hoor. Daar maak ik regelmatig gretig gebruik van!
Dan geef ik beide kinderen hun I-pad en geniet ik intens van de rust die in huis heerst. Helemaal niet erg.

Problematisch wordt het juist wanneer onze bloedjes te lang op de schermpjes turen. Met alle nare gevolgen van dien…..

Er worden namelijk steeds meer kinderen bijziend.
Bijziendheid is een afwijking van het oog waarbij een bril met min-glazen nodig is om scherp te zien. Het beeld dat je wilt zien, valt voor je netvlies in plaats van erop en daardoor wordt het beeld onscherp. Dit komt doordat de oogbol te lang is gegroeid. Als je veel dichtbij kijkt en te weinig veraf, passen de ogen zich aan, door langer te groeien.

Veel dichtbij kijken is sinds de jaren vijftig sterk toegenomen door veel lezen en sinds de jaren negentig door veel op schermen te kijken (telefoon, tablet, computer- en spelcomputerschermen). Ook weten we dat kinderen die weinig buiten zijn, een hogere kans hebben om bijziend te worden. Buitenlicht, ook als het bewolkt is of regent, remt te sterke groei van het oog. 

Zelf heb ik ook enorm slechte ogen (-9). Al ben ik opgegroeid in een tijd waar we nog geen schermpjes hadden. Ik las als kind heel veel boeken. Wellicht is dat de boosdoener geweest.

Gelukkig kunnen we bijziendheid bij kinderen wel voorkomen. En moeten we bewuster met de schermtijd om gaan.

20-20-2! Doe mee!

Deze campagne gaat van start om ons bewust te maken van de risico’s wanneer er te lang op de schermen gekeken wordt. Het advies is: 20 minuten schermtijd, 20 seconden je ogen rust geven en 2 uur per dag buiten spelen!!!

En ik zal heel eerlijk zijn Prachtige Mama’s. Ik schrok dus enorm van deze cijfers. Natuurlijk spelen ze hier ook met de lego, met slijm, ze kleuren, ze sporten veel. Maar per dag 2 uur buiten spelen? Daar kom ik nooit aan…. En als ze van mij op de I-pad mogen en het is dan zo heerlijk rustig….dan is er 1 uur voorbij voordat ik er erg in heb.

De 2 uur buiten spelen, dat gaat in de winter niet elke dag lukken. Ik hoop maar dat ik het weer compenseer zodra het beter weer is. Dan gaan ze lekker weer meer buiten spelen en buiten sporten. De ogen na 20 minuten even rust gunnen. Dat belang zie ik in en daar ga ik me bij mijn kinderen hard voor maken! Even een stukje bewustwording. Ze hebben maar 2 ogen, laten we er gigantisch zuinig op zijn! Nu alert zijn, zodat ze later geen problemen hiervan ondervinden.

20-20-2! Doe mee!
Ik doe mee. Jij ook? Hoe meer prachtige mama’s dit weten hoe beter. Het delen van dit blog wordt enorm gewaardeerd!
Wil je graag nog meer informatie? Kijk dan zeker ook eens op de site van het Oogfonds.
En kijk ook even op deze website voor meer informatie:
www.myopie-educatie.nl

Laten we die stralende ogen koesteren en ook onze kinderen bewust maken.

Liefs,

Rachèl
(Dit blog is een samenwerking tussen het oogfonds en prachtige mama’s).

Hi, ik ben Rachèl . Getrouwd en mama van 2 lieverds. Verder ben ik druk, extreem ongeduldig, eigenwijs & enorm ambitieus. Tevens heb ik een fanatieke oorbellen verslaving. Ook ben ik de trotse oprichter & eigenaar van dit fantastische platform. Let’s connect mama’s -X- 

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below