Kersthapjes maken voor het kerstontbijt, -lunch of diner op school. Het blijft elke keer weer een uitdaging om iets leuks en lekkers te verzinnen! Mijn meiden zitten al op de middelbare. Wat betekent dat ik al vaak kersthapjes gemaakt heb. Soms maakte ik ze samen met de meiden, soms maakten ze het eten zelf en soms samen met hun vriendinnen. En natuurlijk wilden ze elk jaar alle twee iets anders maken. De vijf leukste kersthapjes zet ik voor je op een rijtje.
Kerstboom brownie
De meiden bakken graag zoete dingen. Brownies bijvoorbeeld. Die bakken ze altijd in een vierkante bakvorm. Perfecte vorm dus om de brownie in punten te snijden. Met punten bedoel ik dus lange driehoeken, de vorm van een kerstboom! Steek in de onderkant van de kerstoom een ijslolly stokje. Of het rechte deel van een kerstzuurstok zoals wij. Daarna kan je de kerstboom versieren met eetbare decoratie stift en strooisels.
Kerstboom cupcake
Cupcakes kan je zelf bakken, maar ook kant en klaar kopen als je wilt (scheelt tijd). Zijn de cupcakes klaar en afgekoeld? Dan is het tijd voor het maken van de zure mat kerstboom. Deze maak je door twee zure matten op een satéprikker te rijgen. Je begint met een grote lus (de onderkant van de kerstboom), om daarna steeds kleinere lussen te maken. Zo ontstaat een kerstboom. Natuurlijk mag een piek niet ontbreken, daarom een mini marshmallow op het puntje van de satéprikker.
Kerstboom van bladerdeeg
In de kleutergroepen waren de knakworstjes in bladerdeeg altijd populair. Daarom ook een kersthapje van bladerdeeg in deze blog. Maar dan wel in de vorm van een kerstboom en ook nog ’s zoet! Je hebt hiervoor lang bladerdeeg nodig, dus niet die kleine vierkantjes uit de vriezer. Op een uitgerolde laag verse bladerdeeg smeer je een dun laagje boter. Op de boter strooi je bruine basterd suiker. Door de boter blijft de suiker plakken op het bladerdeeg. Snij het bladerdeeg in smalle repen. Vouw elke reep tot kerstboom. De techniek is hetzelfde als bij de zure matten: steeds een stukje kleiner vouwen. Na ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven zijn ze klaar.
Rendier donut
Veel kinderen zijn gek op donuts. Ook mijn meiden! Ze wilden rendierdonuts voor kerst. Een frituurpan hebben we niet, daarom kochten we kant en klare mini chocoladedonuts. Met een beetje glazuur plakten we suikeroogjes op het bovenste deel van de donut. En een grote rode M&M als neus in het gat van de donut. Het gewei van het rendier zijn mini pretzels die je in de zijkant van de donut steek. Simpel, maar wel leuk en lekker!
Milkyway rendier
Ziet er leuk uit, maar is best lastig te maken! Het chocolade laagje van een milkyway is namelijk dun, dus dat breekt snel. Misschien werkt een mini mars beter. Prik de milkyway op een vrolijke prikker of ijslolly stokje. Steek heel voorzichtig pretzels in de milkyway (hier ging het vaak mis, dus veel milkyways gegeten;)). Gelukt? Plak dan met een drupje glazuur twee suikeroogjes en een rode m&m als neus op de reep.
Heel veel plezier met het maken van jouw kersthapjes.
Lieve groet.
Jessica
( check haar leuke website voor nog meer toffe tips)
Comments (0)