Carnaval!

Hossen, springen, polonaise, alcohol, hoempapa muziek, pruiken, hoedjes, clowns, piraten, steek, scepters, buuts, alaaf, …. kortom: CARNAVAL!

Als Boeskoolwiefke is het carnavalsfeest mij met de paplepel ingegoten. In mijn clownspakkie op de schouders bij mijn vader de optocht kijken, als groep 8 leerling narrin zijn tijdens het schoolcarnaval, ieder jaar minstens drie dolle dagen carnaval vieren en in 2000 was carnaval zelfs het begin van mijn huidige relatie. Jahaaa… het is een dolle boel dat carnavalsfeest.

MannenDat hele carnavaleske gedoe is wel een echt mannenfeest, realiseerde ik me laatst. Echt geëmancipeerd is het niet. Kijk nu naar de hoogheden: in 90% van de gevallen gaat het om mannen. Prinsen, adjudanten of hertogen. Neem de raad van elf; allemaal mannen. In enkele gevallen is er sprake van een prinses of hertogin. Heel soms zijn er pages; dit zijn vaak jonge vrouwen. Natuurlijk; JONGE vrouwen. Terwijl de prinsen, adjudanten en leden van de raad van elf vaak mannen van middelbare of seniele seniore leeftijd zijn. Die emancipatie in Nederland lijkt tijdens het feest der zotten even heel ver weg.

Hoe dan?Hoe komt het dat dit feest eigenlijk zo’n mannenbolwerk is? Komt het omdat de oorsprong bij de katholieke kerk ligt? Is het omdat het van oudsher een eetfestijn is? En mannen grotere eters zijn dan vrouwen? Carnaval is namelijk de laatste mogelijkheid om je vol te vreten/drinken voordat de vastenperiode begint.

Wat de reden ook was; er is niet veel veranderd aan dit traditionele feest dat vooral in het zuiden (en oosten) van ons land gevierd wordt. De mannen staan aan het roer van dit feest en de vrouwen/meisjes mogen als hofdames of dansmariekes hun ding doen. Niks emancipatie. Het glazen plafond in carnavalsland……

GirlpowerrrrEen kleine zoektocht op internet resulteert in enkele berichten waarin ik lees dat er wel verenigingen zijn waar ook vrouwen ‘toegelaten’ worden. Bijvoorbeeld dit bericht uit 2017!! Blijkbaar is het carnavalsfeest anno 2018 nog steeds een mannenfeest en hebben we nog een lange weg te gaan om dat te veranderen. Als we dat zouden willen…..

Mij lijkt het persoonlijk wel leuk om dan van die jongens als dansmarieke op het podium te zien dansen. Nou ja, danshenkies dan. Begrijp me niet verkeerd; ik wil er geen vrouwenfeest van maken. Maar het lijkt me wel goed dat het carnavalsfeest niet enkel door mannen geregeerd wordt. Vrouwen toelaten in de raad van elf en de kans geven om hoogheid te worden, is volgens mij niet verkeerd. Kijk ik naar het gala hier in het dorp dan kan ik ook zeggen dat het optreden verzorgd door de twee dames het hoogtepunt van de avond was…… Dat vrouwen geen humor hebben en geen feestjes kunnen bouwen, is in ieder geval geen reden om ze niet toe te laten 🙂

TraditioneelDit jaar vieren we in ieder geval nog feest met vooral mannen in capes, met een steek op het hoofd en een scepter biertje in de hand. De vrouwen dossen zich (soms nogal sexy) uit, er staan dansmariekes op het podium en mannen verzorgen de meeste buuts. Zo houden we het traditionele carnavalsfeest in ere.

Misschien als ik oud en verrimpeld ben, dat ik vanuit mijn scootmobiel nog meemaak dat we de eerste vrouwelijke hoogheid hebben……. Dan zeg ik met krasse stem: ALAAF!Groeten,Gaby

Gaby

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below

Naar boven

";