Vakkenkast

Lieve Prachtige Mama’s,

Allereerst wil ik jullie bedanken. Wat een leuke reacties op mijn eerste blog! Het is niet dat ik zenuwachtig was toen Rachèl hem online zette, maar… tja, misschien toch wel een beetje. Jullie reacties geven mij in ieder geval veel zin om opnieuw een blog te schrijven. Dit keer een blog over een project wat ik zelf recent in huis heb gedaan: Ik heb onze kast gepimpt. En niet zomaar een kast… Oké, niet de antieke van mijn oma ofzo, maar wel de allereerste kast die ik als 18-jarige van mijn zelfverdiende geld kocht bij Ariadne at Home. En ik kan jullie verklappen dat dat al aardig wat jaren geleden is… Best een oude kast dus.

De kast staat in de keuken en heeft de afgelopen jaren al meerdere kleuren gehad. Al een poos was deze wit. Oorspronkelijk zaten er deurtjes in met glas, maar deze zijn tijdens de vorige verfbeurt gesneuveld. Dan maar geen deurtjes, want het was geen optie om de kast weg te doen. Soms zou ik best iets anders in de keuken willen. Ik kom per slot van rekening genoeg leuks tegen tijdens mijn werk. Maar dan komt de sentimentele ik weer naar boven en besluit ik mijn allereerste kast toch maar gewoon te houden.

Tijdens de voorjaarsvakantie waren mijn man Erik-Jan en dochter Benthe samen een week samen op vakantie. En dan komt bij mij de onrust. Ik moet dan dingen in huis veranderen. Komt dat omdat Erik-Jan weg is en dat ik dan afleiding zoek, omdat ik hem mis? Of komt het omdat ik dan lekker ongestoord mijn gang kan gaan? Voor jullie een vraag, voor mij een weet!! Dus… de kast moest aangepakt worden en zou zwart worden met een vakverdeling erin. Zo’n vakverdeling in een kast zie je tegenwoordig vaak. Ik vind het een mooi en speels effect geven. Natuurlijk kun je een kast op maat laten maken, maar dat is vaak een prijzige aangelegenheid. In principe kun je in iedere open (boeken)kast zelf een vakverdeling maken. Bedenk van tevoren goed hoe je kast eruit moet gaan zien, waar je precies vakken wilt hebben en hoe groot. Meet de kast goed op, inclusief de maten van de planken die de vakken gaan vormen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benodigdheden:

· 18 mm dikke mdf-platen, exact op maat gezaagd, voor de liggende planken en de verticale planken.

· Matte zwarte lak (RAL 9005) van Wijzenol op waterbasis. Het voordeel van verf op waterbasis is dat het heel snel droogt. Dus mocht het onverhoopt niet in één keer mooi dekken, dan kun je er vrij snel weer overheen schilderen.
· Schuurpapier of een schuurmatje. Ik koos voor het laatste en dat schuurt heel prettig!
· Kit, om alle naden en kieren af te kitten. Omdat mijn kast zwart werd, heb ik voor zwarte kit gekozen. Kies wel voor overschilderbare kit.
· Muurverf voor de binnenste (wanden) van de kast. Ik heb ervoor gekozen om de kleur van de muur, waar de kast tegenaan staat, ook te gebruiken voor de kast. Zo krijg je één geheel.
· Kwast(en) en rollers.

Nadat alles was gekocht, kon het echte werk beginnen… De verticale planken in de kast aanbrengen was een lastige klus. Toen miste ik toch even de extra paar handen van Erik-Jan… Op het moment dat ik die planken eindelijk loodrecht had staan, kwam ik er achter dat de hamer en spijkers nèt buiten handbereik lagen en BAM!…die plank lag weer om. Uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekregen en kon het schilderen beginnen. Dat vind ik het allerleukste werk, want je ziet meteen resultaat. En omdat de verf zo snel droogt, had ik ’s avonds mijn gepimpte kast al staan!

Omdat het een open kast is, heb ik er altijd decoratieve dingen in staan. Dit verandert regelmatig met de seizoenen mee. Wat ik erg mooi vind, met name in een keuken, is om er allerlei verschillende soorten servies in te zetten. Schaaltjes, borden, kopjes… Alles mag door elkaar en opgestapeld worden.

Als je van boeken houdt, maar je (net als ik) onrustig wordt van alle verschillende gekleurde kaften, dan zet je de boeken gewoon met de kaften naar achteren. Op deze manier krijg je een rustig geheel met maar één kleur en het staat prachtig. Of je koopt kaftpapier in je favoriete kleur en kaft daar je boeken mee. Dit geeft een mooi effect.

En dan hier het resultaat van mijn eigen kast:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel succes met klussen! Ik ben benieuwd naar jullie gepimpte kast, dus deel gerust een foto!

Warme groet,

Saskia

Bronnen: Alle foto’s zijn van Pinterest, behalve de laatste twee. Deze zijn gemaakt door Zas & Zo Interieurstyling.

Ik ben Saskia (44), getrouwd en moeder van 3 kinderen: Floortje (13), Benthe (11) en Hugo (9). Met mijn bedrijf Zas & Zo interieurstyling geef ik met heel veel plezier interieuradviezen, maak ik interieurontwerpen en verzorg ik de interieurstyling, zowel voor particulieren als bedrijven. Elke keer is het weer een feest om van een huis een ècht thuis te maken of een fijne werkplek te creëren. Nieuwsgierig? Jullie kunnen mij volgen via mijn website https://zasenzo.nl, via facebook https://www.facebook.com/zasenzo/ of via instagram https://www.instagram.com/zas.en.zo/

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below