Waarom een vakantie zonder kinderen een ontzettend goed idee is.

vakantie zonder kinderen

Laat mij deze blog beginnen met het feit dat ik het moederschap fantastisch vind. Er is niets in de wereld wat mij zo gelukkig maakt als de aanblik van mijn eigen kinderen. Toch kies ik er sinds enkele jaren bewust voor om even een paar dagen zonder kinderen op vakantie te gaan. Een vakantie zonder kinderen is namelijk een ontzettend goed idee. Ik zet de voordelen voor je op een rijtje:

Tijd voor ontspanning en self-care:

Een vakantie zonder kinderen geeft de mogelijkheid om volledig te ontspannen en te genieten van momenten van self-care. Je kunt je eigen tempo bepalen, zonder rekening te houden met de behoeften en schema’s van je kinderen. Je slaapt wat langer, kunt ongestoord genieten van een boek bij het zwembad, of gewoon lekker luieren op het strand. Het is een tijd om jezelf op de eerste plaats te zetten en te genieten van de rust en stilte. Echt even opladen.

vakantie zonder kinderen

Flexibiliteit en vrijheid:

Reizen zonder kinderen geeft je een gevoel van flexibiliteit en vrijheid. Je kunt spontaan beslissingen nemen en je plannen aanpassen zonder rekening te houden met de behoeften van kinderen. Je kunt nieuwe plekken verkennen, lokale gerechten proberen en jezelf onderdompelen in de cultuur van je bestemming. Bovendien kun je weer eens je eten warm opeten! Je kunt weer even volledig jezelf zijn i.p.v. alleen maar mama en lekker doen waar jij zin in hebt.

vakantie zonder kinderen

Rust en stilte:

Een vakantie zonder kinderen betekent vaak ook rust en stilte. Je kunt genieten van de stilte van je omgeving en echt tot rust komen. Je hebt geen last van huilende kinderen of constante achtergrondgeluiden. Dit is goed voor je mentale welzijn en geeft je de kans om je batterij echt even op te laden. Tip; zoek een plekje op het strand waar niet heel veel kleine (huilende) kids lopen. Luister naar het gelach van je vriendinnen en het ruisen van de zee. Heerlijke geluiden. Misschien denk je bij Ibiza aan de feesten en een uitgebreid uitgaansleven, maar als ik aan Ibiza denk, dan denk ik aan de prachtige baaitjes en mijn blote voeten in de zee. En aan het heerlijke eten, de kannen sangria en het feit dat ik nooit hoef te kijken hoe laat het is. We hebben namelijk even alle tijd. Waarom een vakantie zonder kinderen een ontzettend goed idee is? Omdat wat me-time echt soms even broodnodig is.

Travel light:

Dat vind ik zelf ook verrukkelijk aan mijn eigen vakantie. Ik hoef alleen maar te denken wat IK meeneem. Travel light lukt nog niet helemaal, maar ik word er elk jaar beter in. Voor zo’n vakantie schiet ik altijd in de stress. Voor mijn gevoel moet ik aan zoveel denken, maar het is natuurlijk niets vergeleken met onze familievakantie. Je eigen koffertje heb je echt zo ingepakt. En anders zijn mijn vriendinnen een app van mij verwijdert. Die denken goed mee welke schoenen nu echt mee moeten voor onder dat ene nieuwe jurkje. Reis ik met de kinderen dan kost het inpakken veel meer moeite. Voor mijn zoon neem ik leuke t-shirts mee voor overdag. In de avond probeer ik hem nog in een polo te hijsen. Dat vind ik net iets leuker staan. Ik vermoed dat mijn 13 jarige dochter prima zelf haar koffer kan inpakken dit jaar. Hopelijk gaan er naast alle croptops en skorts ook nog wat leuke jurkjes mee. Die familievakantie heeft in ieder geval veel meer voorbereiding nodig. En het inpakken is niet zo snel klaar als bij mijn eigen vakantie.

vakantie zonder kinderen

Nieuwe ervaringen en fun:

Het ervaren van nieuwe dingen is belangrijk voor persoonlijke groei. Tijdens een vakantie zonder kinderen ben je in staat om nieuwe ervaringen op te doen, je horizon te verbreden en jezelf uit te dagen. Je maakt weer eigen keuzes. Stapt even uit die zorg rol en doet wat jou gelukkig maakt. En dan de fun. Het is toch heerlijk om uren aan tafel te zitten met je vriendinnen. Om te praten, heerlijk uitgebreid te eten, niet op de tijd te hoeven letten en weer eens zo hard te lachen zoals je dat alleen met vriendinnen kunt. En dan ook nog eens ongestoord.

Thuisfront:

Uiteraard is dit alles niet mogelijk zonder een fantastisch thuisfront. Gelukkig gunt mijn man mij deze vakantie en ik hem. En ik kan extra genieten, omdat ik weet dat thuis alles op rolletjes loopt. Voor de kids zijn het ook gezellige dagen. Ze doen leuke dingen met papa, mogen bij elkaar logeren en gaan gezellig samen uiteten. Bovendien merk ik na zo’n vakantie altijd dat de kids ook weer meer naar papa toe groeien. Zo is mijn mini vakantie voor het hele gezin een feestje. Waarom een vakantie zonder kinderen een ontzettend goed idee is, heb ik nu wel uitgelegd. Ga jij ook wel eens alleen op vakantie?

Ik heb er weer van genoten. Binnenkort gaan we even borrelen en plannen maken voor volgend jaar. Dat we weer gaan, dat staat vast. Een gelukkige, uitgeruste moeder daar knapt namelijk het hele gezin van op!

Liefs,
Rachèl

(Dit blog is een samenwerking tussen Prachtige Mama’s en Omoda)

Share the love!
Rachèl

Hi, Welkom op Prachtige Mama's. Ik blog over mijn leven als moeder en als vrouw. Gek op mijn gezin, vakanties naar Ibiza en een zwak voor toffe oorbellen. Verslingerd aan taal en marsepein taart. Leuk dat je hier bent. -x- Rachèl

Click Here to Leave a Comment Below