Doen “WE” even

“We moeten zo nog wel even de tas inpakken.” “Wat moeten we allemaal nog doen?” “Laten we dat morgen maar even doen.” Dit soort zinnen hoor ik dagelijks. Het lijkt wel de TROS; een grote familie met al dat ‘WE-gedoe’.

Er zit geen ‘we’ in team
Net als er geen I (spreek uit als aai; je weet wel Engels) in team zit (zo’n jakkes uitspraak die je veel op LinkedIn tegenkomt), zit er geen WE in team. Een groep mensen bij elkaar zetten resulteert nog niet in een samenwerking. Kijk naar kinderen op het kinderdagverblijf: een groep/team: maar samenwerking? No *&*^%** way. In 90% van de gevallen waar iemand zegt dat WE dat wel gaan doen, bedoelen ze eigenlijk: jij gaat dat eventjes doen.

Erfelijk
Mijn vriend vraagt weleens: “Wat moeten we nog allemaal doen vandaag?” Dan bedoelt hij: wat heb JIJ nog op de planning, want ik wil dit, dat en dit nog doen. En zo gebeurt het vaker dat hij we zegt, maar jij of ik bedoelt. Het lijkt ook nog erfelijk te zijn. Mijn dochter vroeg laatst aan tafel of dat het laatste brood was. Ik bevestigde dat waarop ze zei: “Dan moeten WE er wel wat uithalen voor morgen.”. Ze bedoelde: “Dan moet JIJ wel brood uit de vriezer halen, anders heb IK morgenvroeg geen brood om mee te nemen naar school!”

We-gedoe
Dat hele we-gedoe zorgt er vaak voor dat dingen niet gedaan worden. Want ‘we’ zouden dat doen. Maar ja?! Wie is in godsnaam WE? Ik ken echt niemand die WE van de voornaam heet. Oké misschien is er ergens in een of ander Japans of Chinees land iemand met de naam WE, maar in mijn omgeving heet niemand WE. En als WE dus wat gaan doen, dan doet heel vaak niemand het. Reacties als: “Oh, maar ik dacht dat JIJ dat zou doen!” of “Maar jij had het daar toch over?

Makkelijk
Het is natuurlijk makkelijk en veilig om in ‘we-termen’ te praten. Zo hoeft niemand de verantwoordelijkheid te nemen. Kun je niemand erop aanspreken dat iets niet gedaan is en voelt niemand zich schuldig over het feit dat het niet gedaan is. Ook dan zijn WE namelijk allemaal nét zo verantwoordelijk. *kokhalst*

Solo
Ondertussen ploetert ieder voor zich voort en doet wat hij/zij denkt en vindt wat ie moet doen. Hoe meer ‘WE’ er gebruikt wordt, des te meer er solo gedaan wordt. Best grappig dat het woordje ‘we’ impliceert dat dingen juist samen gedaan worden. Een overdaad aan dit woord heeft naar mijn mening een ander effect. De oplossing: maak duidelijk wie wat doet en waarvoor verantwoordelijk is.

😉

Altijd zo gedaan
Ja, natuurlijk: WE hebben het altijd toch zo gedaan en gezegd? Ja, en/dus? Laten WE  nu eens proberen om concreet te zijn en af te spreken wie wat gaat doen. En als de taken goed verdeeld zijn, pas dan gaan WE er samen iets moois van maken. Dus: ik ga mijn best doen om duidelijk(er) te zijn in mijn eigen communicatie en probeer ‘we-gedoe’ te vermijden. Volgens mij gaan WE het dan nog leuker samen hebben  #duidelijkheid

Groet,
Gaby 

  • Ik ben Gaby Drees (1978), moeder van drie geweldige meiden (2006 – 2008 – 2011), vriendin van de leukste kerel en communicatiedeskundige bij een woningstichting en als zelfstandige onder de naam Commando Pinkelen. Ik woon in een bruisend dorp in Twente. Ik ben eigenwijs, hou van vernieuwing/verandering, maak niet alles af waar ik aan begin en deel graag mijn belevenissen via blogs.
    Je kunt mij ook volgen op mijn eigen site: klik hier 
Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below

Naar boven

";