Grip op je eetpatroon…

Ik ben gewichtsconsulente. Ik help mensen, die graag willen afvallen. Geweldig vak. Dankbaar, boeiend, leerzaam en je kan iets betekenen voor een ander. Ik ga iedere dag met plezier aan het werk.

Het leukste onderdeel van mijn werk zijn de consultgesprekken. Gesprekken met cliënten waarbij je de voortgang bespreekt. Wat is er goed gegaan en wat niet. Uiteraard wordt er ook gewogen, maar het gesprek vind ik vaak veel boeiender.

Ik begin mijn gesprekken graag met de vraag wat er goed is gegaan in de afgelopen periode; waar is de client tevreden over als ze kijkt naar het doel wat ze hier heeft. De 1e keren is dit voor veel cliënten een lastige vraag.

Na een drukke week vol met uitdagende situaties, branden de verhalen over waar het níét goed ging, waar ze het zwaar hadden, waar ze van balen, op hun tong.

Ze zijn vaak even van hun stuk gebracht, wanneer ik ze vraag; “Zo, hoe was je week? Ik wil eerst graag van je horen wat er goed is gegaan? Waar ben je tevreden over? “

Eigenlijk kijken ze me altijd eerst even glazig aan.

Ze wilden vaak net van wal steken over die moeilijke zaterdagmiddag met een verjaardag, waar taart was. En chips. En blokjes kaas.
Of de sportplannen, die niet zijn gelukt.
Of die 2 etentjes, waardoor ze het weekmenu niet konden volgen.
Of die jarige collega, die gevulde koeken uitdeelde.
Of die droppot, reep chocola, fles wijn, nouja, noem het maar op.

Moeilijke dingen, dingen die niet lukken zijn altijd makkelijker te onthouden.

Ik vraag altijd door. Ik daag ze uit om hun week even met andere ogen te bekijken. Wat het wel zo’n slechte week? Of waren er ook wel goede momenten en verstandige keuzes. Situaties, die je beter hebt aangepakt als voorheen?

Meestal trekt de glazige blik langzaam weg en schoorvoetend komt er iets wat ‘best aardig’ ging.

Blijkt er op de verjaardag voornl. gekozen te zijn voor gezonde producten en uiteindelijk maar 2 blokjes kaas en 1 handje chips. Terwijl er voorheen overal ja op werd gezegd en gedachteloos werd gepakt.

Zijn de sportplannen niet gelukt omdat er i.p.v. 3x wandelen deze week, maar 2x gewandeld is. Maar is er wel de hele week alleen nog maar de trap genomen op het werk.

Is er tijdens de etentjes beide keren heel bewust gegeten en genoten van de nét iets gezondere alternatieven op het menu.

Is de uitgedeelde gevulde koek dan wel niet afgeslagen, maar wel gedeeld met een andere collega.

En blijkt de droppot toch minder leeg als gewoonlijk, de reep chocola, na een paar stukjes, uiteindelijk aan de kinderen gegeven en de fles wijn nog voor de helft vol.

Kijk en dat vind ik nou interessant. Wat er goed is gegaan. Wat er wél lukte.

Want dan kunnen we kijken naar wáárom dat goed ging. Waar lag dat aan? Wat deed je anders? En hoe deed je dat dan?

En nog belangrijker; hoe ga je er de volgende keer voor zorgen dat het weer lukt?

Liefst vaker. In meer en ook andere situaties. Bij andere uitdagingen.

Dáár hebben we nl. wat aan. We leren veel meer van situaties die lukken. Van succesmomenten. Daar vind je de handvatten die je nodig hebt om grip te krijgen op je eetpatroon.

En niet alleen op je eetpatroon.

Ook grip op je humeur, je keuzes en uiteindelijk je leven.

Want zeg nou zelf; hoe vaak vraag jij jezelf af wat er vandaag is goed gegaan? Waar je tevreden over bent? Waar je trots op mag zijn?

Zelfkritiek is makkelijk. Ontevredenheid over je eigen gedrag voelt natuurlijker. Vergelijken met de ideale situatie en de perfecte versie van jezelf gebeurt bijna vanzelf.

Wat nu als je dit loslaat? En je nu, op dit moment, eens afvraagt;

Wat heb ik vandaag goed gedaan? Waar mag ik tevreden over zijn? Waar mag ik stiekem best trots op zijn?

En bedenk  je vervolgens eens hoe je dat gaat inzetten voor nog meer persoonlijke groei. Hoe je nog trotser en tevredener kan zijn en worden.

En als daarover nadenken nu niet lukt? Dan doe je dat lekker morgen, volgende week of volgend jaar.

Geen druk, geen stress. Focus op wat je wél kan en je komt er wel.

Groeten,
Lisette 

“Mijn naam is Lisette Smit Hoogduin. Vrouw, moeder, oma (ja echt ) en gewichtsconsulente. Mijn leven draait om mij, mn gezin en mn werk. In die volgorde. Ik doe altijd mn best en soms ook niet. En dat vind ik goed genoeg.”
Hierbij de link naar mijn website: klik hier  voor nog meer informatie. 

Share the love!
Rachèl

Hi, Welkom op Prachtige Mama's. Ik blog over mijn leven als moeder en als vrouw. Gek op mijn gezin, vakanties naar Ibiza en een zwak voor toffe oorbellen. Verslingerd aan taal en marsepein taart. Leuk dat je hier bent. -x- Rachèl

Click Here to Leave a Comment Below