Het gekleurde hart

Afbrekers en Opstekers De kinderen uit groep 4 luisterden aandachtig naar het verhaal van juf Patty. Ze hadden net geleerd dat het ‘Rode Hart’ voor de afbrekers was en het ‘Witte Hart’ voor de opstekers.

De juf vertelde het verhaal van Zara. Zara mocht met pijn en moeite van haar ouders op paardrijden. Ze had daarvoor een cap en laarzen nodig. Haar moeder vertelde haar dat ze deze niet wilde kopen, omdat Zara eerst maar moest laten zien dat ze het waard was. Ze was pas ook al van voetbal afgegaan, omdat ze steeds geblesseerd was. Misschien zou ze ook wel snel van haar paard afvallen.

De kinderen uit de klas van Juf Patty waren verbolgen, want de moeder van Zara gaf eigenlijk alleen maar afbrekers. Bij iedere afbreker mocht hulpje Eva een stukje van het rode hart afscheuren, in de klas. Aan het eind van het verhaal was het hart van Zara helemaal verscheurd en was zij verdrietig van alle afbrekers. Het effect van die afbrekers op Zara is met de kinderen besproken. De kinderen vonden dat Zara onzeker werd van de opmerkingen van moeder en ze werd steeds kleiner in het verhaal. Lucas zei dat Zara nu ook zelf wel zou denken dat ze niet kon paardrijden. Ze zal nu zeker van het paard vallen. De kinderen vonden dat dit anders moest en hebben samen met juf Patty het verhaal van Zara nog een keer verteld. Het werd een heel positief verhaal, waarbij de leerlingen een opsteker voor elke afbreker verzonnen. Bij iedere opsteker werd het witte hart, beetje bij beetje ingekleurd. Hier werd de hoofdfiguur Zara erg blij en zelfverzekerd van. De moeder van Zara vond het nu leuk dat Zara wilde paardrijden. Zara zou er zeker goed in zijn en er plezier in hebben. Als het van Zara mocht wilde moeder wel iedere week naar haar komen kijken. Omdat paardrijden best een dure hobby is, hebben moeder en Zara eerst mooie kleding gekocht op een ruilbeurs van de manege. Na afloop van het verhaal hebben de kinderen het effect van negatieve kritiek (afbrekers) en van positieve woorden (opstekers) besproken. Ze waren van mening dat Zara zich nu wel heel goed zou voelen. Het hart was immers al voor een groot deel vrolijk ingekleurd.

Ook na deze les hebben de kinderen na elke opsteker een stukje van het OPSTEKERSHART’ ingekleurd. Als ze positief waren naar elkaar, of wat voor elkaar over hadden. Goh wat hing er aan het eind van de dag een prachtig hart in de klas!!!!

( Het idee van deze les is van De Vreedzame School. Juf Patty verwerkt dit programma in haar lessen. Sociale competentie en democratisch burgerschap staan hierbij centraal. Kinderen voelen zich verantwoordelijk voor elkaar en voor de gemeenschap en staan open voor de verschillen tussen mensen)Groeten,Een Directrice van een basisschool 

Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below