Hoe leer je om goed te leren?

Lieve Prachtige Mama’s.
Heb je het al gelezen? Ik zit weer in een nieuwe, werkelijk fantastische fase.
Hoera-mijn-kind-is-een-brugklasser-fase! En ineens moet ze leren. Elke dag. Maar hoe leer je nou hoe je moet leren? Aan de ene kant wil je ze langzaam laten wennen aan de Middelbare, maar ze moeten toch ook echt aan de bak.

Gloednieuw
Zo mooi aan het moederschap. Denk je net dat je alle fases met bijbehorende pieken en dalen gehad hebt, staat er toch weer een gloednieuwe fase voor de deur. Mooi verpakt en shiny, zodat je erin mee gaat. En denkt; deze zal wel meevallen. Ik ben al 12 jaar een prachtige mama. Hoeveel verrassingen gaan er nog komen. Nou deze fase mama’s is de alles overtreffende trap. Verheug je maar! Daar staat tegenover dat de liefde ook alleen maar groeit!

Hitkrant
Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel. Het is ook wel hilarisch zo’n heerlijke puber. De smartphone is inmiddels vergroeid met haar rechter hand. In tegenstelling tot vroeger waarbij wij alles leerden uit de Hitkrant. Mijn dochter leeft volgens alle TikTok rages. Reuze handig, want soms deelt ze zeer nuttige informatie met mij.
Puberbijles zit trouwens ook op TikTok en geeft daar heel handige tips. Te volgen op @puberbijles.Wimper groeieffect
Zo kookte ze laatst geheel zelfstandig een taco-bowl met zelfgemaakte, heerlijke guacamole dip.
Gezien op TikTok.
Maakt ze zelf Milkshakes.
Leert ze mij dat ik elke avond vaseline op mijn wimpers moet doen voor een wimper groeieffect die echt next level is en helemaal de bomb.
Ik leer dankzij haar een hele nieuwe taal. Om de snap chat berichten te lezen is het handig je deze taal zo snel mogelijk eigen te maken. Namelijk deze….

Hier in het kort:
ISG = Is Goed
OK=Oké
Ik kom= rustig aan moedertje, ik chill nog ff met mijn vrienden
Ben r = die snap je wel

Fase
Heel leerzaam dus zo’n puber in huis.
Maar dan het echte leren. Dat is ook even wennen in deze fase. Eigenlijk is het zo schattig wat ze op de basisschool moeten doen. En dan groep 8. Het laatste half jaar is de druk wel van de ketel. Er worden alleen nog maar musical teksten geleerd. Heel leuk en gezellig, maar het valt nu dus wel even vies tegen.

Goede planning
Elke dag huiswerk.
Elke dag leren.
Zorgen voor een goede planning.
En dat op een nieuwe school, nieuwe klas, leraren, andere kinderen. Heel veel nieuwe indrukken. Het is echt even pittig voor ze. Ten slotte is het voor die kids ook echt een hele nieuwe ervaring.

Hulpmiddelen
En hoe leer je nu het snelste hoe je goed leert?
Ze kunnen daar best wel wat hulp bij gebruiken. Ik was dan ook heel blij, dat ik de vraag kreeg of Isis een pakket wilde testen van Puberbijles. Met allemaal handige hulpmiddelen voor tijdens dat leren.
Ik licht 3 favorieten even toe.

Met stip op 1 de zandloper:
Want een half uur geconcentreerd leren dat is al best een uitdaging. De telefoon gaat van tafel en de zandloper zetten we neer. Nu echt zitten en zonder afleiding goed leren. Het maakt het visueel en het helpt echt om even goed te gaan zitten voor je leerwerk. Dit is in ieder geval mijn favoriet.

Op 2 de flitskaartjes:
Heel handig voor het leren van bijvoorbeeld Franse woordjes. Die woordjes die maar niet blijven hangen in je hoofd. Je hebt er altijd een aantal die meer moeite kosten. Door ze op te schrijven op een flitskaartje kun je ze snel even erbij pakken. En even een aantal minuten in je hoofd stampen. Wij vinden dit een top item.

En op 3 de slimme uitwisbare markeerstift:
Dat is de favoriet van Isis. Handig om aantekeningen op te schrijven in je leerwerk. Een kleine aantekening te maken. En als de stof in je hoofd zit, kun je het heel gemakkelijk weer verwijderen.

Puberbijles
Leren hoort er nu eenmaal bij en echt leuk gaat ze het niet vinden. Maar langzaam komt het besef dat het wel heel belangrijk is. Al die leuke spullen uit het pakket van Puberbijles, maken het leren wel zo aangenaam mogelijk. De markeerbriefjes, notitieblaadjes, planner, de stiften en de flitskaartjes ondersteunen mijn puber enorm. Met deze handige schoolspullen wordt het leren in ieder geval ietsjes leuker.

Leven op zijn kop
Ga er maar aanstaan. Na die heerlijke zomervakantie staat je leven ineens totaal op zijn kop. Van de stoere, oudste op school naar onzekere brugpieper. Ik ben al heel trots hoe flexibel ze met al die nieuwe dingen omgaat. Er zijn al nieuwe vriendinnen gemaakt. De leraren zijn best oke. En die vrijheid die komt kijken bij de Middelbare is toch ook wel erg lekker.

En dat slim leren. Dat gaan we de komende fase eens goed leren. Ik heb er alle vertrouwen in!

Liefs,
Rachèl
( Dit blog is een samenwerking tussen Puberbijles en Prachtige Mama’s)

Kantoor en school

Kantoor en schoolKantoor en school

Share the love!
Rachèl

Hi, Welkom op Prachtige Mama's. Ik blog over mijn leven als moeder en als vrouw. Gek op mijn gezin, vakanties naar Ibiza en een zwak voor toffe oorbellen. Verslingerd aan taal en marsepein taart. Leuk dat je hier bent. -x- Rachèl

Click Here to Leave a Comment Below