Terug in de tijd

Het leven met een twaalfjarige in huis brengt me regelmatig terug in de tijd. Hûh? Hoe dan? Ik hoor het je denken. Die pubers zijn toch juist heel modern, vooruitstrevend, weten veel meer van allerlei apps, moderne muziek, hippe kleding, trends, etc. Klopt, maar ze waarderen ‘opeens’ ook dat waar wij van houden/hielden.

Kijken
Films als Grease, Top Gun, Knight & Day; ze staan in het lijstje van onze dochter. Nou ja, eigenlijk staan alle films met Tom Cruise in haar lijst. Sterker nog; ze maakt een handgeschreven lijst met alle films waar Tom Cruise in speelt. Gewoon zo uit haar hoofd. En geloof mij; dat zijn er heul veel!

Luisteren
Ook horen we opeens muziek van Gloria Estefan, Tracy Chapman en Whitesnake. Nu moet ik bekennen dat ik die muziek liever hoor dan sommige nummers/artiesten van nu. Dat pubergedoe is dus zo gek nog niet!

Pittig
Het leven van onze dochter verschilt uiteraard op onderdelen met hoe mijn puberleven eruit zag. Zo fietste ik binnen tien minuten van huis naar school. Onze dochter fietst 45-50 minuten. Ze maakt dus lange dagen, mede door de extra reistijd. Tel daarbij op dat niet alle docenten even leuk zijn, ze elke dag huiswerk moet maken, zand loopt te happen tijdens de buiten gymlessen en dan ook nog die extra rekenlessen, omdat ze 2% te laag had gescoord op de rekentoets. Daarmee vergeleken was mijn middelbare schooltijd toch wel iets meer ‘chill’.

Ze doet ‘t!
Ondanks dat ‘zware’ leven, heeft ze haar huiswerk keurig op tijd af, werkt ze zelfs vooruit, is ze op tijd op school, lukt het haar om twee keer in de week te helpen bij de training van haar zusje en traint ze aansluitend zelf nog ruim een uur. Dat vind ik knap! Ik kan me herinneren dat ook ik mijn best deed om naast school ook nog mijn sport te beoefenen (die goeie ouwe tijd) en af te spreken met vrienden en zo. Met een school in dezelfde plaats en slechts 10 minuten fietstijd was dat wel een stuk eenvoudiger.

Later…
Later als je groter bent, kijk je vaak terug op een mooie periode van je leven. Die middelbare schooltijd; een tijd waarin je jezelf nog beter leert kennen, grenzen gaat opzoeken, nog zelfstandiger wordt en je langzaamaan losweekt van je ouders. Beetje rebels doen, uitproberen, dromen van die acteur/actrice, zanger(es), sport(st)er of die ene leuke jongen/meid in de klas….

Vliegen
Voor nu vliegen niet alleen het huiswerk, docenten en wisselende lokalen je om de oren, ook de hormonen doen hun ding. Wanneer ik mijn dochter dan ongeremd haar emoties zie en hoor uiten richting haar coach tijdens een voetbalwedstrijd, word ik ook echt weer even terug geworpen naar mijn tienerjaren. Bij deze dus excuses naar de verschillende coaches/trainers die ik heb meegemaakt en die mij hebben meegemaakt…. Sorry!

Eeuwig jong
Kijk ik terug op mijn jonge jaren dan zie ik mezelf als die grenzen opzoekende puber die, ook al werd ze vooraan in de klas gezet, gewoon doorging met kletsen. Ik zie mezelf op het handbalveld staan en hoor mezelf mopperen op mijn teamgenoten en coach. Ik hoor mezelf stampvoetend naar boven rennen en met deuren smijten, omdat ik zóó kwaad was. Ik zie mezelf in het bos met klasgenoten, stiekem sigaretten roken. Tijdens een tussenuur de stad in om puddingbroodjes te kopen, tot over mijn oren verliefd zijn op die ene jongen die onbereikbaar was, samen met een klasgenootje een brief sturen naar de Tina over een verzonnen verliefdheid op een docent en dat ie dan ook nog geplaatst werd!! Tja, hormonen, emoties, uitproberen, grenzen opzoeken, lol trappen; typisch voor pubers, toch? Het houdt mij in ieder geval jeugdig ? .

Groet,
Gaby

GabyIk ben Gaby Drees (1978), moeder van drie geweldige meiden (2006 – 2008 – 2011), vriendin van de leukste kerel en communicatiedeskundige. Geboren en getogen in Oldenzaal (Overijssel), gestudeerd in Groningen en nu woonachtig in een bruisend dorp in Twente. Ik ben eigenwijs, hou van vernieuwing/verandering, maak niet alles af waar ik aan begin en deel graag mijn belevenissen via blogs.
Je kunt mij ook volgen op mijn eigen site: klik hier 

Share the love!
Rachèl

Hi, Welkom op Prachtige Mama's. Ik blog over mijn leven als moeder en als vrouw. Gek op mijn gezin, vakanties naar Ibiza en een zwak voor toffe oorbellen. Verslingerd aan taal en marsepein taart. Leuk dat je hier bent. -x- Rachèl

Click Here to Leave a Comment Below