Zo laat je kinderen meer opruimen en huishoudelijke taken doen

Voor veel ouders is het een terugkerend dagelijks strijdpunt met hun kinderen: meehelpen met opruimen en huishoudelijk taken doen. Want welke taken kun je ze geven en hoe zorg je ervoor dat ze het ook daadwerkelijk gaan doen? Lees hier de belangrijkste regels en download het handige overzicht met taken voor je kind, onderverdeeld per leeftijd.

  • Begin op jonge leeftijd
?

Lees je dit terwijl je kinderen midden in de pubertijd zitten? Poeh ja, sorry maar dan ben je eigenlijk veel te laat  Idealiter begin je vanaf het moment dat ze kunnen lopen.

  • Geef het goede voorbeeld

Je kind gaat natuurlijk niet z’n eigen bordje naar de vaatwasser brengen als jij het zelf ook standaard op tafel laat staan. En dat geldt eigenlijk voor alles. Kortom: ‘Practice what you preach’, ofwel ‘Doe wat je zelf verkondigt’.

  • Maak het leuk

Kinderen zien niet altijd het nut in van opruimen of het doen van bepaalde taken. Dus waarom zouden ze dat dan doen? Door het leuk te maken of door ze te motiveren krijg je vaak meer voor elkaar en zullen ze het de volgende keer sneller doen. Dus zet een leuk muziekje op, maak er een wedstrijdje van of beloon ze met (extra) zakgeld bijvoorbeeld.

  • Maak duidelijke afspraken

Bespreek met je kind welke taken er gedaan moeten worden en wanneer. Door ze tijdig op de hoogte te stellen weten ze wat er gaat komen en wat er van ze verwacht wordt.

Huishoudelijke taken

Maar welke taken kun je je kind geven? Naast de leeftijd is dat natuurlijk ook erg afhankelijk van het kind zelf. Jij als ouder weet natuurlijk het beste wat past bij je kind. Maar met dit overzicht heb je in ieder geval een richtlijn. En het is natuurlijk niet de bedoeling dat je kind alle taken elke week doet, je kunt bijvoorbeeld rouleren. Laat ze vooral ook lekker genieten van hun kinderjaren!

Download de gratis checklist met handig overzicht per leeftijd.

Welke taakjes laat jij ze doen?

Groetjes,
Marianne

Hallo! Ik ben Marianne Bodenstaff, 46 jaar en samenwonend met Mark en onze drie kinderen in Waddinxveen.
Zolang ik me kan herinneren word ik blij van alles wat met plannen en organiseren te maken heeft! Dat heeft altijd een prominente rol gespeeld, thuis in het gezin, maar ook in mijn werk. Ruim twintig jaar heb ik voor verschillende bedrijven gewerkt. In 2017 kwam ik in aanraking met professional organizing, of wel opruimcoaching. Dat sprak mij zo aan dat ik besloot er mijn beroep van te maken. Sindsdien heb ik diverse cursussen en trainingen gevolgd en tientallen mensen mogen helpen met het opruimen van hun huis en administratie. Of het inzichtelijk maken van hun financiën.
Het is heerlijk om opruimcoach en budgetcoach te zijn! Neem zeker even een kijkje op mijn site; klik hier.
Share the love!
Rachèl

Hoi ik ben Rachèl Finkenflügel-Creugers. Ik ben getrouwd en mama van Isis en Jamie. Gek ben ik op het moederschap en alles wat daar bij komt kijken. Ik hou van shoppen, choco, schrijven, lachen, plezier maken en volop genieten van het leven. Met een open houding bekijk ik de wereld en geniet ik van alles wat er op mijn pad komt.

Click Here to Leave a Comment Below